Când şi cum renunţă copilul la scutecul absorbant

Luni, 02 Mai 2022, ora 17:05
443 citiri
Când şi cum renunţă copilul la scutecul absorbant
FOTO: unsplash.com

Scutecele absorbante reprezintă cea mai bună alegere atunci când se doreşte confortul şi siguranţa bebeluşilor. Există o gamă foarte variată de modele şi mărimi, astfel că încă de la naştere, chiar şi cei prematuri, se pot bucura de un scutec mereu uscat şi puternic absorbant. Scutecele absorbante au luat de mult timp locul scutecelelor textile.

Beneficiile folosirii scutecului absorbant

Scutecele absorbante de unică folosinţă sunt în topul preferinţelor tuturor părinţilor. Sunt foarte uşor de folosit, simplu de procurat, farmacie online stând la dispoziţia tuturor, sunt flexibile şi ajustabile, adaptate fiecărui stadiu de creştere. Gradul de absorbţie este foarte mare, astfel că zona genitală şi funduleţul bebeluşilor vor fi în siguranţă în faţa umezelei, context în care riscul apariţiei eritemului fesier se diminuează semnificativ. Scutecul absorbant permite bebeluşilor libertate de mişcare, asigurându-le în acelaşi timp confort. Noile modele permit o ventilare foarte bună a zonei, astfel că nu trebuie să existe teama creşterii temperaturii locale. În cazul în care micuţii manifestă reacţie alergică la unul dintre componentele scutecelor absorbante, se poate opta pentru variantele bio, scutece produse din materiale naturale, prietenoase cu pielea micuţilor, dar şi cu mediul. Astfel, un scutec absorbant oferă copilului confort, îl protejează în faţa umezelei, îi permite libertate de mişcare şi diminuează riscul apariţiei reacţiilor cutanate.

Când se renunţă la scutec?

Deşi folosirea scutecelor absorbante este comodă şi sănătoasă, vine un moment în care renunţarea la scutece trebuie să se producă, nici târziu, dar nici prea devreme. Renunţarea la scutec se va produce atunci când copilul este pregătit, respectiv atunci când îşi conştientizează nevoile şi funcţiile organismului. Este recomandat ca renunţarea la scutec şi acceptarea oliţei să se producă între vârsta de 1 anişor şi 2 anişori, fiind perioada în care copilul îşi conştietizează nevoile corpului şi acceptă uşor schimbarea. Niciodată copilul nu va fi obligat să stea pe oliţă.

Cum se renunţă mai uşor la scutec?

Când se decide renunţarea la scutec, este necasar ca mama să aibă disponibilitatea de a acorda copilului o atenţie specială. În această perioadă este recomandat ca hăinuţele copilului să fie compuse din piese uşor de dezbrăcat. Oliţa care va lua locul scutecului, trebuie să fie pe placul copilului, astfel că se va procura un model distractiv şi atrăgător. Copilul îşi va desfăşura activităţile normale, fiind important ca mama să fie atentă la reacţiile lui, preîntâmpinând momentul în care cel mic are nevoie la toaletă. Copilul va fi ghidat către oliţă, într-o manieră blândă, fără a fi certat sau grăbit. Copilul nu se pune pe oliţă preventiv, ci doar atunci când este necesar. Se poate interveni asupra grăbirii momentului în care cel mic are nevoie la toaletă, adoptând o hidratare mai bogată, administrându-i mai multă apă sau suculeţe şi produse din gama hrana bebelusi. Se creează astfel un fel de exerciţiu, pe care repetându-l frecvent, cel mic îl va deprinde cu uşurinţă. Niciodată copilul nu va fi forţat să stea pe oliţă, deoarece va manifesta un refuz ulterior.

Schimbarea pentru întreaga familie

Tranzitul de la scutec la oliţă nu îl va afecta doar pe micuţ, ci şi pe părinţi. Părinţii trebuie să îl ajute pe copil să înţeleagă faptul că oliţa nu este un inamic, ci, din contră, îl ajută să îşi rezolve anumite probleme. Odată demarat tranzitul către oliţă, nu se va mai reveni la scutec. Repetând, copilul se va deprinde să anunţe când are nevoie la oliţă. Ca în fiecare alt aspect legat de creşterea şi îngrijirea celor mici, şi capitolul renunţării la scutec are o rezolvare, atâta timp cât şi membrii familiei au răbdare şi acordă celui mic atenţia şi înţelegerea necesare.

#copii, #scutec absorbant, #reuntare scutec , #Stiri Lifestyle