Conflictele intre frati. Cand e cazul sa intervii?

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 00:00
3825 citiri
Conflictele intre frati. Cand e cazul sa intervii?

Cand nu suntem siguri daca sa intervenim sau nu intr-un conflict intre frati, putem sa ne punem urmatoarele intrebari:

Este vreunul dintre copii ranit emotional sau fizic?

Problema lor deranjeaza intreaga gospodarie?

Aceasta problema e recurenta si ei nu par sa o poata rezolva?

Conflictele intre frati. Cu ce gresesc parintii? - Parenting, cu Urania Cremene

Cum intervii

Problemele intre frati sau cu alti copii sunt intotdeauna probleme ale copilului. Atunci cand conflictele implica un factor SHARP RV, ele sunt probleme combinate Copil/Parinte.

In aceste conflicte C/P intre frati "lasati mingea la ei in teren" cat mai mult posibil. Folositi Trusa de Unelte pentru Problemele Parintilor doar pentru a va adresa partii din problema ce apartine parintelui.

Odata ce ati intrerupt comportamentul periculos, intoarceti-va la Trusa de Unelte pentru Problemele Copiilor pentru a ghida copiii in procesul rezolvarii conflictului.

Ascultati in mod respectuos sentimentele fiecarui copil si versiunea lui legata de poveste. Repetati ceea ce ati auzit, pentru a verifica acuratetea. Noi nu cautam adevarul legat de fapte.

S-ar putea sa obtinem doua povesti foarte diferite si sa ne rotim in cerc fara a rezolva ceva. In schimb, dorim sa auzim si sa acceptam sentimentele si perspectiva fiecarei persoane. "Deci tu vrei si tu vrei ."

Acest lucru, de unul singur, ar putea sa ii calmeze. Atunci cand copiii dau vina pe celalalt si se ocarasc, putem reafirma sentimentele sau parerile lor cu mai mult tact. Daca inca sunt suparati, reflectati in continuare sentimente si puneti intrebari ajutatoare.

Rezumati problema cu cuvintele voastre. Aratati-le ca intelegeti dificultatea situatiei . Treceti de problemele de la suprafata pentru a vedea ce se intampla cu adevarat. De exemplu, la suprafata ar putea fi vorba despre o jucarie si doi copii.

Adevaratele probleme ar putea fi stapanirea unuia dintre copii asupra jucariei si plictiseala celuilalt. Acestea sunt problemele nucleu pe care doriti sa le declarati si sa le rezolvati.

Urmatorul pas depinde de varsta copiilor si de abilitatile lor de solutionare a problemelor.

In cazul in care copiii au abilitati eficiente de gestionare a conflictelor, spuneti-le ca aveti incredere ca pot sa ajunga la o solutie corecta, agreabila, si parasiti incaperea.

Daca se cearta in continuare, spuneti: "Daca nu puteti rezolva problema, va trebui sa stam impreuna si sa ajungem la o intelegere cu privire la ce e de facut atunci cand aceasta problema va aparea din nou."

Daca in urma solutiei acelasi copil lasa de la el, discutati problema individual cu fiecare dintre ei. Invatati-l pe cel care cedeaza cum sa fie mai asertiv.

Rugati-l pe cel care castiga mereu sa tina seama de sentimentele pozitive care rezulta de ambele parti din situatiile de castig si de resentimentele si sentimentele ranite care pot crea conflicte mai tarziu.

In cazul in care copiii nu stapanesc abilitati de gestionare a conflictelor, mediati spunand: "Deci ce credeti ca puteti face in aceasta situatie, care sa fie corect si respectuos fata de amandoi?" Continuati cu medierea pana ce ajung la o intelegere.

autor: Jody Johnston Pawel, Parent's Toolshop, traducere Urania Cremene

Citeste mai multe despre, "Medierea conflictelor intre frati" si "Problemele frecvente intre frati", in urmatoarele editii de weekend "Cum sa-i cheltuiesti".

#educatie copil, #probleme frati, #psiholog copil, #parenting Urania Cremene, #cabinet parenting, #sfaturi copii , #Viata de familie