Conflictele intre frati. Cu ce gresesc parintii? - Parenting, cu Urania Cremene

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 00:00
6177 citiri
Conflictele intre frati. Cu ce gresesc parintii? - Parenting, cu Urania Cremene

Cel mai bun mod de a accentua conflictele intre frati este de a interveni in moduri nefolositoare. Unele sfaturi de parenting sugereaza sa lasam copiii sa isi rezolve problemele de unii singuri.

In cazul in care copiii nu au invatat niciodata abilitati de solutionare a conflictelor, aceasta abordare poate duce la solutii vatamatoare, incorecte.

Pe de alta parte, daca parintii se implica intotdeauna in conflictele dintre frati, copiii primesc rasplata constand in atentia noastra si nu invata cum sa-si rezolve conflictele in mod independent. Aici sunt unele dintre cele mai frecvente raspunsuri nefolositoare pe care trebuie sa le evitati:

Sa le spuneti copiilor sa inceteze cu bataia sau cearta. S-ar putea sa se opreasca, dar conflictul este nerezolvat. Resentimentul ramas iese la suprafata din nou, odata cu aceeasi problema sau cu alta.

Sa le luati obiectul pentru care se lupta. Copilul care nu a vrut sa imparta "castiga" pentru ca nu mai trebuie sa imparta nimic, iar celalalt are resentimente pentru ca primul a castigat.

Sa ii trimiteti in camerele lor. Copiii nu invata cum sa rezolve conflictul pentru ca sunt separati. In camerele lor, ei isi petrec timpul gandindu-se cum sa se razbune unul pe celalalt sau la cat de nedrepti sunteti. Fie doar unul, fie amandoi se simt mai descurajati si mai maniosi.

Sa pedepsiti toti copiii, pentru ca unul sau doi copii se comporta gresit sau se cearta. Acest lucru creste resentimentul dintre frati si fata de parinte. Razbunarea va urma in mod cert.

Sa oferiti o solutie si sa ii obligati sa o foloseasca. Copiii s-ar putea sa indeplineasca actiunile, dar nu vor invata cum sa gaseasca o solutie pe cont propriu si cum sa urmeze procesul de solutionare. Daca sugestiile nu functioneaza, pot da vina pe parinte. Folositi in schimb solutionarea problemelor.

Sa aflati cine a inceput. Acest lucru ii face pe parinti sa se invarta in cerc o vreme fara a rezolva problema de baza. Daca parintele a gresit, solutia lui va fi nedreapta fata de cineva. Ascultarea F-A-X dezvaluie aceasta informatie, fara efecte secundare negative.

Sa tineti partea unuia din copii. Un copil pierde si are resentimente fata de parinte si de frate. Atunci cand parintii ii tin partea copilului mai mic, cei mari au resentimente fata de parinte si de frate. Cei mici invata ca pot scapa cu basma curata oricand.

Sa votati sau sa dati cu banul pentru a decide solutia. Indiferent de rezultat, exista o persoana care pierde - si aceasta s-ar putea imbufna la auzul solutiei sau ar putea incerca sa o saboteze. Folositi aceasta optiune doar daca ambele tabere sunt de acord si intotdeauna acceptati sentimentele celui care pierde.

Obiective pentru un parenting sanatos in cazul fratilor

Multi parinti vor ca micutii lor sa se iubeasca si sa fie cei mai buni prieteni. Noi nu ii putem determina pe copii sa faca niciunul din lucrurile acestea.

Ceea ce putem face este sa ii invatam cum sa se inteleaga cu oameni care sunt diferiti de ei si cum sa traiasca sau sa munceasca impreuna in mod pasnic. Pe masura ce copiii invata cum sa treaca peste deosebirile dintre ei in mod respectuos, in mod normal, au mai putine conflicte cu fratii lor/alti copii si dezvolta in mod natural sentimente de prietenie si de iubire pentru altii de varsta lor.

Obiectivele sanatoase pentru parintii de frati este de a ajuta copiii sa invete cum sa faca cateva lucruri:

Sa asculte de nevoile celuilalt .

Sa isi respecte diferentele.

Sa invete modalitati de a-si rezolva neintelegerile in mod respectuos, chiar daca nu devin niciodata prieteni apropiati.

Cand sa interveniti

Daca nu suntem siguri daca sa intervenim sau nu intr-un conflict intre frati, putem sa ne punem urmatoarele intrebari:

Este vreunul dintre copii ranit emotional sau fizic?

Problema lor deranjeaza intreaga gospodarie?

Aceasta problema e recurenta si ei nu par sa o poata rezolva?

autor: Jody Johnston Pawel, Parent's Toolshop, traducere Urania Cremene

Citeste mai multe despre "Cum sa interveniti in conflictele fratilor", "Medierea conflictelor intre frati" si "Problemele frecvente intre frati", in urmatoarele editii de weekend "Cum sa-i cheltuiesti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conflicte frati, #certuri copii, #solutii certuri frati, #parenting Urania Cremene , #Viata de familie