Industria tutunului - Afla cine a descoperit aceasta planta si cine a fumat prima data!

Marti, 28 Martie 2017, ora 13:51
12484 citiri
Industria tutunului - Afla cine a descoperit aceasta planta si cine a fumat prima data!

Tutunul a intrat in cultura noastra si acolo a ramas. Problema fumatului merita discutata cu atentie deoarece se stie ca in prezent fumatul a devenit o pasiune pentru populatia adulta dar si pentru adolescentii din intreaga lume.

Istoria originii sale poate fi interesanta pentru noi, indiferent daca suntem sau nu consumatori de tutun, acest obicei stravechi fiind vechi de mii de ani.

Cel care a descoperit teritoriul american a fost Cristofor Columb, in plus, conform jurnalului sau, tot acest navigator priceput a avut si un impact asupra bastinasilor din Insula San Salvador.

In timpul expeditiei sale in Lumea Noua in aceasta insula, in anul 1492, Columb a descris in jurnalul sau modul cum bastinasii foloseau frunzele neobisnuite ale unei plante numita tutun, le rulau, le dadeau foc la capat si apoi inhalau fumul acestora pe gura.

Primul fumator european a fost insa Rodrigo de Jerez, acesta facea parte din echipa lui Columb si a fost cel care a decis sa practice acest obicei deprins de la indieni deoarece considera ca ar avea efect linistitor si ca ar alunga oboseala.

Tutunul nu a fost acceptat insa de Inchizitia spaniola si astfel acesta fiind prins ca tragea fum pe nas si pe gura a fost acuzat ca ar fi fost bantuit de un spirit rau, ca urma un ritual satanic si ca era pacatos. Pentru fapta s-a Rodrigo de Jerez a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru vrajitorie.

Despre Cristofor Columb putem spune doar faptul ca a descris planta, a luat cu el cateva frunze de tutun pe corabie si ca a povestit europenilor despre existenta tutunului. Cel care a adus seminte de tutun in Spania a fost calugarul sau misionarul spaniol Fray Romano Pane.

Acesta a facut si el parte din echipa lui Columb dar a participat la cea de-a doua expeditie a acestuia in Lumea Noua cu scopul de a-i converti pe bastinasi la religia in care el credea.

Un alt nume ce apare in istoria tutunului este al calugarului si exploratorului Andre Thevet care a participat la o expeditie in America de Sud in anul 1555 si a cultivat seminte de tutun in Franta. Acesta era si scriitor, in jurnalul sau de calatorie apar detalii despre aceasta planta si despre cum fumau bastinasii.

De asemenea, doi ani mai tarziu de la calatoria sa, el scrie un eseu despre modul cum se cultiva tutunul, cum creste planta si cum se recolteaza.

Tutunul a fost folosit si de regina Catherina de Medicis, ea a primit frunze de tutun de la ambasadorul Frantei in Portugalia - Jean Nicot de Villemain - pentru a le folosi ca leac pentru crizele de migrena de care suferea.

Se pare ca in timp numele plantei a devenit Nicotiana tabacum - face referire la nicotina din frunze dar si la numele acestui negustor.

In anul 1642 tutunul a fost interzis de Papa Urban VIII. De asemenea acest viciu era interzis si in Persia, unde sahul Abbas taia buzele celor care fumau tutun, dar si la Constantinopol, unde fumatorii erau arsi din ordinul sultanului Amurat IV.

Comertul cu tutun prinde amploare abia intre anii 1830-1840, pe vremea lui Napoleon. Tigaretele din tutun deschis la culoare apar in anii ̕40 in tarile europene, iar tigara cu filtru este fabricata prima data abia in anul 1930.

In perioada anilor 1914-1918 a Primului Razboi Mondial a inceput dezvoltarea industriei de tutun. Afacerea cu tutun a devenit treptat una profitabila si asa a ramas si in prezent. Cele mai simple produse din tutun 100% sunt tigarile de foi care sunt apreciate si in ziua de azi de consumatori.

#istorie tutun , #Stil de viata