Mituri și curiozități despre îngrijirea argintului

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 18:33
843 citiri
Mituri și curiozități despre îngrijirea argintului
FOTO: unsplash.com

De câte ori am auzit de la bunici sau de la mame despre îngrijirea argintului: "Întâi se pune parfumul, apoi colierul", "Se spală cu săpun", pe scurt, se spun multe despre îngrijirea și întreținerea acestor bijuterii. Unele dintre sfaturi sunt adevărate, altele sunt mituri care au devenit chiar un obicei.

Ceea ce este absolut adevărat este că bijuteriile noastre fac parte din noi, din sinele nostru, sunt prietenii noștri, sunt cu noi mereu și au multe semnificații: ne exprimă personalitatea, unele sunt amulete pentru ocazii speciale, credințe religioase și chiar moșteniri pentru cei dragi. Rețineți că bijuteriile noastre din argint sunt durabile și nu își vor pierde niciodată valoarea, atâta timp cât le păstrăm în stare bună, de unde și importanța îngrijirii argintului.

Iată miturile și faptele despre îngrijirea argintului, care vă vor ajuta să vă păstrați bijuterii frumoase.

1. "Bijuteriile din argint pot rezista la orice"

Mai mult mit decât realitate, deși argintul este un metal care durează o veșnicie, este în mod caracteristic destul de delicat. Spre deosebire de aur și rodiu, argintul poate fi deteriorat chiar și de transpirația pielii noastre.

2. "Argintul devine negru dacă este purtat continuu"

Fals. Argintul se întunecă adesea din cauza factorilor care cauzează oxidarea, lipsa de utilizare, contactul direct cu parfumuri sau apă de colonie, amestecarea bijuteriilor din argint cu alte metale și contactul cu detergenți de uz casnic.

3. "Păstrează-ți argintul, nu îl expune când nu este necesar"

Pare o exagerare, dar argintul este foarte special și ar trebui să încercați să vă păstrați bijuteriile din argint într-un loc răcoros, uscat și, de preferință, închis, pentru a evita oxidarea; lemnul are, de obicei, anumiți acizi care ar putea afecta bijuteriile din argint. Folosiți cutii de bijuterii din acrilic sau casete care nu sunt din lemn sau metal (oțel, de exemplu). Așadar, recomandarea bunicii este adevărată, bijuteriile din argint trebuie depozitate separat de restul bijuteriilor.

4. "Argintul trebuie curățat des"

Adevărat. Dacă ai argint, ar trebui să-l iubești și să ai grijă de el, dar cum? Trebuie să evităm expunerea acestuia la agenți corozivi, cum ar fi parfumul, grăsimea, clorul, acizii și, dacă este posibil, chiar și transpirația. După utilizare trebuie să îl curățăm întotdeauna, deoarece uneori va fi imposibil să evităm contactul cu aceste tipuri de agenți. Să aveți o cârpă specială în acest scop va fi indispensabil pentru a vă curăța delicat bijuteriile de argint și pentru a le depozita așa cum v-am spus la punctul anterior.

5. "Puneți pastă de dinți pe el și va fi strălucitoare".

Un mit. Pasta de dinți este aspră și zgârie bijuteriile din argint, cel mai bine este să le înmuiați în apă caldă cu săpun fără detergent sau cel mai bun dintre cele mai bune este bicarbonatul de sodiu uscat sau cu puțină apă pentru a forma o pastă, folosiți o periuță de dinți pentru a freca ușor dacă este necesar și clătiți cu apă. Uscați-l cu o cârpă de bumbac în timp ce frecați accesoriul de argint. Bicarbonatul de sodiu nu numai că vă va curăța prețioasele bijuterii argint, dar le va reda și străluci și le va face să arate minunat.

6. "Fac baie purtând bijuterii argint"

Este bine că vă plac - valoarea sentimentală este inevitabilă - dar ar trebui să vă îndepărtați bijuteriile de corp, deoarece există o credință falsă că scăldatul, spălatul vaselor sau spălatul hainelor cu bijuteriile dvs. le ajută să se "curețe" și nu, ceea ce se întâmplă este că resturile de șampon, săpun sau detergenți rămân pe accesoriile dvs. de argint, ceea ce le face să devină terne și să își piardă acea frumoasă strălucire naturală.

7. "Dorm cu bijuteriile mele și ce dacă?”

Știu că le iubim, dar ar trebui să le lăsăm să se odihnească în cutia de bijuterii, mai ales inelele de argint, pentru că atunci când dormim ne umflăm un pic pentru că organismul nostru este în repaus și ar putea cauza probleme de circulație a sângelui. În timp ce dormim, PH-ul nostru se modifică și din cauza alimentelor pe care le consumăm în timpul zilei, factor care ne poate face să ne pătăm propriile bijuterii de argint sau să provocăm oxidarea acelui accesoriu pe care îl iubim atât de mult.

8. "Mai întâi parfumul, apoi argintul"

Da, sfatul mamei este de asemenea adevărat, cel mai bine este să vă dați cu parfumul preferat și să lăsați câteva minute ca pielea să îl absoarbă înainte de a vă pune bijuteriile, deoarece parfumul este un dușman coroziv al argintului.

9. Depozitarea nu este suficientă pentru a avea grijă de argint

Așa cum ați citit, este esențial să ne păstrăm inelele, brățările, colierele și orice bijuterii argint separat și să nu le îngrămădim toate la un loc. În acest fel evităm să le zgâriem și le păstrăm strălucirea.

#argint, #bijuterii argint, #ingrijire bijuterii argint , #Stiri Lifestyle