130.000 de companii nu stiu daca isi vor relua activitatea dupa ce se termina somajul tehnic

Marti, 26 Mai 2020, ora 14:19
1149 citiri
130.000 de companii nu stiu daca isi vor relua activitatea dupa ce se termina somajul tehnic
Foto: Arhiva Ziare.com

De la 1 iunie, odata cu incetarea somajului tehnic asigurat de stat si redeschiderea majoritatii sectoarelor economice, sunt cel putin 130.000 de companii care nu stiu daca vor relua activitatea si ce vor face cu angajatii platiti pana acum de stat, indica o analiza a companiei de consultanta Frames, care arata ca totusi economia este, cu siguranta, mult mai solida ca acum zece ani.

"Radarele economice ale Comisiei Europene si FMI indica faptul ca Romania survoleaza o atmosfera tot mai incarcata. Dinspre Vest se acumuleaza norii unei crize economice de proportii, o depresiune economica care, potrivit celebrului economist Nouriel Roubini, se va intinde pe urmatorii 10 ani. Nici in tara, atmosfera economica nu este tocmai senina, dincolo de buletinele meteo (economice) pozitive promovate de autoritati", afirma analistii companiei.

In primul rand, spun analistii "aeronava romaneasca" are prea putin "kerosen" (bani), care sa-i permita sa survoleze criza in conditii sigure.

"Situatia bugetara este extrem de grava, cu un deficit care creste de la o ora la alta si care poate fi acoperit doar in parte din imprumuturile pe banda rulanta lansate de Guvernul Orban, la cele mai ridicate costuri din UE. Sa nu uitam faptul ca Romania a reusit performanta, unica la nivelul UE, ca toti banii din taxe si impozite adunati intr-o luna sa ii foloseasca pentru plata salariilor si pensiilor", arata analiza Frames.

Sansele de redresare stau in in principal in fondurile de salvare ce vor fi alocate de UE, estimate la 2-3 miliarde de euro. De asigurarea acestor bani depinde, de altfel, si lansarea mult-asteptatului program de redresare promovat de autoritati.

Chiar si cu ajutorul statului, situatia din economia reala se anunta a fi una plina de provocari.

Potrivit analistilor de la Frames, de la 1 iunie, odata cu incetarea somajului tehnic asigurat de stat si redeschiderea majoritatii sectoarelor economice, sunt cel putin 130.000 de companii care isi vor pune problema daca vor relua activitatea si ce vor face cu angajatii platiti pana acum de stat.

"Vorbim de aproape o treime dintre companiile din Romania, care angajeaza peste 850.000 de oameni, care se aflau inca dinainte de criza COVID in zona de risc. Inregistrau pierderi, iar sansele de redresare erau reduse pentru multe dintre ele. In aceste doua luni de pandemie, multe dintre aceste firme au fost tinute in viata doar pentru a incasa somajul tehnic de la stat", afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.

...citeste mai departe despre "130.000 de companii nu stiu daca isi vor relua activitatea dupa ce se termina somajul tehnic" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#firme somaj tehnic, #somaj tehnic , #Stiri Locuri de munca