Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Locuri de munca > Stiri Locuri de munca
A   A   A

Câți elevi și studenți din România au un job: ”Problema forţei de muncă e astăzi cea mai gravă după un an și jumătate de pandemie”

Câți elevi și studenți din România au un job: ”Problema forţei de muncă e astăzi cea mai gravă după un an și jumătate de pandemie”
Numărul elevilor și studenților cu loc de muncă din România este cu mult sub media europeană FOTO Unsplash.com
Doar 2,5% din numărul total al studenţilor şi elevilor români muncesc în timpul studiilor, în timp ce media europeană a elevilor şi studenţilor care au un loc de muncă în timpul studiilor este de 18%, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, în contextul crizei de angajaţi care afectează industria HoReCa.
"Am făcut cunoştinţă cu nişte tineri elevi care doresc să facă o conferinţă pe tema ospitalităţii şi pe care vrem să-i sprijinim. Şi acesta poate fi un răspuns (la criza forţei de muncă din HoReCa, n.r.), pentru că în România doar 2,5% din studenţi şi elevi lucrează, pe când media europeană e undeva la 18%, ca să nu spun de o ţară precum Olanda, care se apropie de 50% din studenţi şi elevi care, în timpul studiilor, practică un job", a afirmat Călin Ile, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

Liderul FIHR a menţionat că antreprenorii din HoReCa trebuie să susţină importul de forţă de muncă din afara ţării.

"E clar că pentru fiecare operator problema forţei de muncă e astăzi cea mai gravă problemă cu care se confruntă după un an şi jumătate de încercări de a ţine oamenii (...). Trebuie să ne batem pentru susţinerea importului forţei de muncă, pentru că e un mix de soluţii, care, puse cap la cap, s-ar putea să ne atenueze şi nu să ne vindece această mare problemă cu care ne confruntăm", a precizat Călin Ile, în cadrul evenimentului organizat de Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a apreciat că singurul scenariu prin care angajatorii din HoReCa pot majora salariile în domeniu ar fi un program de facilităţi fiscale pentru domeniu.

"Lucrăm şi cu străini, lucrăm şi cu români, lucrăm şi cu repatriaţi, lucrăm şi cu tineri, şi cu vârstnici, cu oricine îşi doreşte să lucreze în această industrie. Dar, e un mare 'dar!' aici, cât de atractivi suntem pentru ei din punct de vedere financiar, al salariilor, în condiţiile în care suntem o industrie în suferinţă.

Noi credem că fără o formă de facilităţi fiscale pe această industrie pentru o perioadă de timp, va fi aproape imposibil să devenim mai atractivi, în condiţiile în care presiunea pe energie este cum este, pe food cost este cum este, şi tot ce înseamnă administrarea business-ului nostru ...citeste mai departe despre "Câți elevi și studenți din România au un job: ”Problema forţei de muncă e astăzi cea mai gravă după un an și jumătate de pandemie”" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 21 Septembrie 2021, ora 15:33

 Articol citit de 563 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor