Cine munceste in Marea Britanie? Mai putini imigranti, o adevarata pedeapsa pentru angajatori

Joi, 27 August 2015, ora 14:57
4446 citiri
Cine munceste in Marea Britanie? Mai putini imigranti, o adevarata pedeapsa pentru angajatori
Foto: Wikimedia

Mediul de afaceri din Marea Britanie nu sustine proiectele de legi care vizeaza diminuarea numarului de imigranti din regat, sustin reprezentantii unor organizatii patronale, printre care si Institute of Directors (IoD).

"Promisiunea premierului David Cameron de a reduce numarul imigrantilor este o adevarata pedeapsa aplicata mediului de afaceri", sustin reprezentantii IoD, citati de postul britanic BBC.

Cer o analiza corecta

Datele statistice care sunt asteptate sa fie facute publice joi, 27 august, ar putea demonstra ca fenomenul migratiei in Marea Britanie depaseste de trei ori tinta stabilita de guvern.

Este si unul din motivele pentru care oficialii din cabinetul Cameron insista sa reduca cifra imigrantilor veniti in Marea Britanie cu zeci de mii de persoane.

In schimb, reprezentantii IoD si cei ai grupului de analiza British Future afirma ca aplicarea unor politici radicale in acest domeniu ar putea produce pagube semnificative in economia tarii.

Cele doua organizatii cer o analiza cuprinzatoare pentru a stabili ce masuri vor trebui aplicate in atingerea targetului stabilit de Londra si insista ca acestea sa fie insotite de studii de impact asupra economiei, culturii si societatii din Regatul Unit.

IoD si British Future cer ca premierul Cameron si secretarul biroului pentru imigrari, Theresa May, sa conlucreze cu expertii Comitetului de Consultanta in probleme de Migratie inainte de propune proiectele de legi menite sa rezolve aceasta problema.

Reprezentantii celor doua organizatii cred ca o dezbatere publica pe aceasta tema ar trebui initiata, variantele de legi urmand sa fie expuse in locuri publice pentru o mai buna consultare din partea cetatenilor britanici.

Fara planuri clare

Directorul think tank-ului British Futer, Sunder Katwala, acuza lipsa unei viziuni clare din partea actualului guvern in privinta imigrantilor.

"Premierul nu are un plan precis in privinta atingerii acestui plafon minim al imigrantilor. Nu este de mirare ca lipsa abilitatii de a gestiona aceasta problema a generat un grad scazut de incredere al populatiei fata de imigranti.

Raspunsul la cifrele ingrijoratoare privind imigrantii stabiliti in Marea Britanie nu este adoptarea unor legi ad-hoc. O analiza cuprinzatoare poate arata ce este benefic si ce nu, lasand publicului dreptul de a-si spune cuvantul", crede Katwala.

Reputatie amenintata

In 2014, migratia neta din Marea Britanie a fost de 318.000 persoane, in usoara crestere comparativ cu anii anteriori.

Datele au reprezentat un bun motiv pentru ministrii conservatori de a lansa promisiuni populiste in ceea ce priveste reducerea numarului anual de imigranti legal acceptati in Regatul Unit pana la o cifra sub plafonul de 100.000 de persoane.

"Rotitul de jur imprejur pentru a gasi solutii de atingere a unei tinte bizare si nerealiste in problema migratiei nu este un mod de a asigura un mediu de afaceri stabil in aceasta tara.

Laolalta cu retorica puternica a ministrilor cabinetului Cameron, aceste masuri ameninta reputatia Marii Britanii de economie deschisa si competitiva", a comentat si Simon Walker, directorul IoD.

Acesta a amintit ca promisiunea lui Cameron de a reduce numarul imigrantilor cu cateva zeci de mii pe an dateaza inca din 2011, dar pana acum nu s-au vazut rezultate concrete.

Printre masurile aplicate pentru a limita intrarea non-europenilor in Regatul Unit s-au numarat plafonarea numarului de vize pentru muncitorii calificati din afara Europei si impunerea unui venit minim de 18.600 de lire pe an in cazul casatoriei cu o persoana din afara granitelor UE.

Cateva zeci de facultati si scoli private care existau doar pe hartie au fost desfiintate pentru a limita numarul imigrantilor care solicitau viza pentru efectuarea studiilor.

In cursul acestei saptamani, Centrul de Studiu a Migratiei din cadrul Universitatii Oxford a publicat o analiza in care se estimeaza ca, in prezent, in Marea Britanie traiesc 8 milioane de persoane nascute in afara granitelor tarii.

Problema imigrantilor a ajuns una din ingrijorarile constante ale alegatorilor britanici, recentele incercari ale refugiatilor sirieni, afgani si africani de a traversa Canalul Manecii pentru a intra in Regatul Unit accentuand temerile insularilor.

#joburi marea britanie, #imigranti Anglia, #politica imigratie Marea Britanie, #david cameron, #asociatii patronale , #Locuri munca in strainatate