Circa 2,1 milioane romani lucreaza in alte state membre ale UE

Miercuri, 28 August 2013, ora 16:56
2181 citiri
Circa 2,1 milioane romani lucreaza in alte state membre ale UE

Numarul romanilor care au migrat pentru munca a crescut exploziv dupa aderarea la Uniunea Europeana, estimarile efectuate la nivel european aratand ca un numar de aproximativ 2,1 milioane de romani lucreaza in alte state membre ale UE, conform proiectului Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013 - 2020.

Principalele state de destinatie ale romanilor plecati pentru munca in UE sunt Italia - 890.000 persoane, Spania - 825.000 persoane, si Germania - 110.000 persoane.

"Aceasta migratie masiva a fortei de munca activa petrecuta intr-un interval de timp foarte scurt a dezechilibrat piata muncii, fenomenul fiind greu de gestionat, astfel incat sa poata fi elaborate politici adecvate de echilibrare a concordantei dintre cerere si oferta. Astfel ca, daca la inceputul perioadei analizate, piata interna a functionat cu excedente mai mari de oferta, dupa a doua jumatate a anilor 2000, odata cu modificarile structurale ale economiei, piata a functionat cu deficite mari in anumite sectoare si ramuri economice.

Somajul redus nu a reprezentat in sine un indicator real de eficienta, atata timp cat multe ramuri economice nu au putut angaja personal suficient si de calitatea dorita. Este evident ca marimea neconcordantelor dintre cerere si oferta a sporit riscul pierderii de productivitate, sistemul de formare profesionala continua a adultilor, parghia cea mai importanta de contracarare a fenomenului, functionand cu destul de multe deficiente", semnaleaza proiectul de strategie.

Acesta mentioneaza ca un alt efect extrem de important al acestei migratii masive pentru munca a avut loc in planul sustenabilitatii sistemului de protectie sociala al pietei muncii din Romania si din UE 27, conditionat de integrarea activa si participarea efectiva prin contributii la aceste sisteme pentru lucratorii romani care lucreaza pe teritoriul altor state membre UE.

#romani munca strainatate, #statistici romani munca strainatate, #piata munca Europa, #emigranti Romania, #muncitori imigranti Romania , #Locuri munca in strainatate