Cristina Popescu, QPas: Nu exista discriminare de sex pe piata muncii din Romania

Vineri, 01 Martie 2013, ora 12:26
4927 citiri
Cristina Popescu, QPas: Nu exista discriminare de sex pe piata muncii din Romania
Foto: Cristina Popescu, QPas

Piata muncii din Romania este una matura, din punct de vedere al pregatirii candidatilor, iar criteriile de salarizare nu fac diferente intre femei si barbati, spune Cristina Popescu, managerul companiei de recrutare QPas.

Cu toate acestea, strainii care ocupa functii de top inca sunt platiti mai bine decat omologii lor romani, a explicat consultantul HR, intr-un interviu acordat Business24.

In ce masura afecteaza sarbatorile traditionale, precum Martisorul, activitatea in cadrul companiilor?

Consider ca nicio sarbatoare nu afecteaza drastic activitatea unei companii, pentru ca in perioada sarbatorilor toate companiile au relativ acelasi program.

Cel mult, anumite companii, datorita sezonalitatii, in perioada sarbatorilor pot inregistra o crestere simtitoare a cifrei de afaceri, iar altele nu.

Se practica acordarea de bonusuri sau alte beneficii femeilor, cu ocazia sarbatorilor dedicate acestora?

Se practica, dar tine foarte mult de buget si de fiecare companie in parte. Sunt organizatii in care toate doamnele primesc cate o floare din parte companiei, altele care le ofera cateva ore libere.

Consider ca este o practica binevenita si recomand organizatiilor care nu obisnuiesc sa marcheze in vreun fel aceste sarbatori, dar au buget, sa ia in considerare acest aspect.

Exista diferente salariale pe piata din Romania intre femei si barbati? Dar intre romani si straini?

Sincer, nu cred ca sunt diferente salariale pe piata din Romania care sa aiba legatura cu sexul (femeie sau barbat). Companiile au un buget pentru fiecare job intr-o limita minima si maxima, in functie de senioritatea candidatului.

De exemplu, un Brand Manager care are doi ani experienta va avea un salariu mai mic decat un Brand Manager care are sase ani experienta pe acest rol, indiferent daca este femeie sau barbat.

In general, strainii care lucreaza in Romania sunt oameni cu functii manageriale de top. Comparand salariile acestora cu salariile romanilor pe aceleasi functii, probabil salariul angajatilor straini nu este cu mult mai mare.

Cheltuiala generala a companiei este insa mult mare cu un strain, pentru ca sunt costurile de relocare si de acomodare pe care compania le plateste pentru acesta (ex. casa, scoala).

Uniunea Europeana acorda atentie deosebita egalitatii de sanse in privinta accesului la functiile de conducere. Care este situatia pe piata romaneasca?

Chiar daca suntem inca intr-o perioada dificila din punct de vedere economic, consider ca piata fortei de munca este oarecum matura, iar aici ma refer la calitatea si senioritatea oamenilor, motiv pentru care competentele si performanta vor determina o companie sa promoveze sau angajeze o persoana indiferent daca este barbat sau femeie, strain sau roman.

Cum influenteaza concediul de maternitate cariera unei romance? In ce masura ofera legislatia din acest domeniu un echilibru inre viata personala si cariera?

Maternitatea este o perioada unica si minunata din viata fiecarei femei si a intregii sale familii, nu este o boala. Motiv pentru care chiar exista viata profesionala dupa copii si dupa concediul de maternitate. Este important si tine de fiecare dintre noi cum administram aceasta perioada.

Trebuie sa stim si sa alegem in cunostinta de cauza cand este oportun pentru noi si pentru familie sa ne reluam activitatea profesionala. Ne ajuta foarte mult atitudinea, este important sa ramanem deschise pentru comunicarea cu angajatorul si oportunitatilor.

#piata muncii romania, #salarii femei barbati, #discriminare sex piata muncii, #salarii angajati straini , #Locuri de munca in Romania