Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Locuri de munca > Stiri Locuri de munca
A   A   A

Cum afli dacă ești competent pe piața muncii. Ajutorul dat de testele standardizate în alegerea unui job

Cum afli dacă ești competent pe piața muncii. Ajutorul dat de testele standardizate în alegerea unui job
Cine nu înțelege ceea ce citește este condamnat la joburi de rutină
Un absolvent care nu înțelege ceea ce citește este condamnat la joburi de rutină, repetitive și nu poate face față cu ușurință la schimbările bruște din piața muncii, extrem de volatilă, mai ales în pandemie.
În România am început să vorbim despre analfabetism funcțional în 2001, odată cu primele rezultate ale testărilor PISA, care însă testează doar copiii de 15 ani ce vor ajunge pe piața muncii peste 10 ani. Rolul testelor PISA e așadar unul constatativ și predictiv, intervențiile care ar putea avea efecte benefice în scăderea gradului de analfabetism funcțional fiind dificile la respectiva vârstă.

În lipsa unor politici educaționale care diagnostichează timpuriu și intervin pentru a preveni acumularea suplimentară de lacune în ce privește alfabetizarea funcțională (capacitatea de a înțelege și de a opera cu conceptele și informațiile citite), procentele îngrijorătoare de analfabeți funcțional se vor transforma în procente masive de angajați care nu înțeleg cerințe simple ale jobului.

"E foarte greu să lucrezi într-un loc de muncă unde nu înțelegi, în general, nimic din jurul tău. Este ca și cum nu ai înțelege limba, dar, mult mai grav decât atât, nu înțelegi nici relațiile de cauzalitate între acțiuni. Analfabeții funcțional pot performa în sarcini simple, însă performanțele în sarcini complexe sau sarcini de grup sunt extrem de greu de obținut", a explicat Gabi Bartic, COO și Director Consumer Division la Brio Teste Educaționale.
Salvarea de la joburile de rutină, repetitive
Un angajat care este analfabet funcțional are șanse puține de a ocupa o poziție de conducere. De asemenea, același angajat ar putea întâmpina dificultăți în efectuarea unor joburi ce pun accent pe creativitate sau în cele ce presupun utilizarea abilităților analitice.
Analfabetismul funcțional condamnă individul la joburi de rutină, repetitive, cu atât mai grav în cazurile în care nu se suprapune peste un coeficient de inteligență scăzut.

Intervenții punctuale în comunitatea școlară
Soluția pentru ca piața muncii să aibă parte de candidați competenți o reprezintă aplicarea testelor standardizate de diagnostic (de tipul testelor PISA) încă din școală și, ulterior, efectuarea unor intervenții acolo unde au fost identificate carențe.
După ce rezultatele unui test standardizat sunt primite de comunitatea școlară se poate face intervenție. ...citeste mai departe despre "Cum afli dacă ești competent pe piața muncii. Ajutorul dat de testele standardizate în alegerea unui job" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 11 August 2021, ora 09:28

 Articol citit de 885 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor