Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Locuri de munca > Locuri de munca in Romania
A   A   A

Functionarii publici avertizeaza ca proiectul de buget pentru 2018 aduce dupa sine disponibilizari colective

Functionarii publici avertizeaza ca proiectul de buget pentru 2018 aduce dupa sine disponibilizari colective
Foto: CC0 Creative Commons
Proiectul de buget pentru anul 2018 este un act normativ premergator disponibilizarilor colective in cadrul administratiei publice locale si centrale, considera Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP).
"Atragem atentia ca sumele proiectate pentru cheltuielile de personal aferente anului 2018 (care au crescut cu un procent mult mai mic decat necesarul) vor obliga angajatorii publici sa aplice dispozitiile art. 5 din OUG 90/ 2017 privind unele masuri fiscal-bugetare in anul 2018..., in sensul ca, pentru a se putea incadra in buget si pentru a plati integral drepturile de natura salariala, vor fi nevoiti sa aprobe numarul maxim de posturi in functie de sumele alocate pentru cheltuielile cu personalul.

Prin urmare, cresterea salariului minim pe economie precum si majorarea salariului brut al angajatilor pentru a nu li se diminua salariul net ca urmare a aplicarii noilor reglementari din Codul Fiscal ar obliga angajatorii sa aloce pentru cheltuielile de personal un buget mult mai mare decat cel indicat prin proiectul de act normativ privind bugetul pentru anul 2018", reiese dintr-un comunicat al SNFP remis, marti, AGERPRES.

In context, SNFP face apel catre toti parlamentarii pentru a analiza si a hotari majorarea fondului de salarii in vederea prevenirii concedierilor colective din administratia publica.

Proiectul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 este dezbatut, incepand de luni, in plenul Parlamentului iar votul final este programat pentru 21 decembrie.

Comisiile reunite de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat, vineri, cu 17 voturi pentru si 14 impotriva, raportul asupra proiectului de buget de stat pe 2018.

Proiectul bugetului de stat pentru 2018 este construit pe o crestere economica de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro si un castig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB.

Bugetul asigurarilor sociale de stat este programat pentru anul 2018 cu un excedent in suma de 191,071 milioane lei, care reprezinta rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, veniturile totale fiind estimate la 62,9 miliarde lei, iar cheltuielile la 62,71 miliarde lei.

Pentru anul 2018, din totalul veniturilor bugetare, 88% urmeaza sa se incaseze din contributiile pentru asigurari sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale si 11,8% subventii primite de la bugetul de stat, se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului.

Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 au fost stabilite avandu-se in vedere cotele de contributii sociale, reglementate de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel: 25% cota de contributii de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care au calitatea de angajati; cotele de contributie de asigurari sociale datorate de angajatori de 4% pentru conditiile deosebite de munca si 8% pentru conditii speciale de munca; cota de 5% din contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajatori, distribuita pentru sistemul asigurarilor de accidente de munca si boli profesionale; modificarea bazei de calcul a contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente, in sensul stabilirii la un venit cel putin egal cu salariul minim brut pe tara, independent de nivelul venitului realizat de catre asigurat, conform Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; 3,75% cota de contributie la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II), reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Sistemul asigurarilor pentru somaj este programat in anul 2018 cu un excedent de 318,857 milioane lei. Din totalul veniturilor bugetare, 1,325 miliarde lei sunt aferente sistemului asigurarilor pentru somaj (61,3%) si 838,082 milioane lei aferente fondului de garantare pentru plata creantelor salariale (38,7%).
Facebook ShareTweet
 Marti, 19 Decembrie 2017, ora 16:15

 Articol citit de 4680 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor