Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Locuri de munca > Locuri de munca in Romania
A   A   A

Locuri de munca: Tinerii, mai interesati de atmosfera si de siguranta decat de salariu

Locuri de munca: Tinerii, mai interesati de atmosfera si de siguranta decat de salariu
(c) Wang Xin / XINHUA ARHIVÄ‚
Tinerii romani in cautarea unui loc de munca sunt interesati mai mult de atmosfera de lucru din cadrul unei companii si de siguranta locului de munca decat de pachetul salarial oferit, reiese dintr-un studiu realizat la Iasi, Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov de Targul de Cariere.
'Atmosfera de lucru din cadrul companiei este importanta pentru toti potentialii angajati intervievati, raspunsurile de 'foarte important' ocupand o pondere de 63%-64% in toate orasele vizate. Este 'foarte importanta' si siguranta locului de munca - 54% dintre sibieni, 63% dintre brasoveni si ieseni si 66% dintre clujeni au notat aceasta optiune in chestionare', se arata intr-un comunicat de presa transmis, marti, Agerpres.

In functie de orasul de provenienta, exista insa si diferentieri intre optiunile candidatilor. 'Calitatea conditiilor de munca (birou propriu, spatii de recreere etc.) este considerata 'foarte importanta' de 61% dintre respondentii din Sibiu, fata de 32% dintre ieseni si 28% dintre clujeni. Pe de alta parte, sibienii valorizeaza mai putin existenta programelor de dezvoltare a angajatilor - traininguri si team building-uri: 25% dintre respondentii din Sibiu considera ca acestea sunt 'foarte importante', fata de 40% dintre brasoveni, 42% dintre ieseni si 52% dintre clujeni', se precizeaza in comunicat.

Tot sibienii se diferentiaza de ceilalti in ceea ce priveste importanta pachetului salarial (incluzand salariul si bonusurile de tip telefon, laptop, masina de serviciu, asigurare de viata), pentru 71% dintre acestia fiind 'foarte important', fata de 48% dintre clujeni si 40% dintre ieseni si brasoveni.

'La cealalta extrema, sibienii valorizeaza cel mai putin posibilitatea de a promova - doar 39% dintre ei considera ca e 'foarte important', fata de 63% dintre clujeni si 52% dintre ieseni. De asemenea, tot sibienii sunt cel mai putin interesati de antreprenoriat: 33% dintre repondenti declara ca intentioneaza sa-si deschida propria afacere in urmatorii doi ani, fata de 83% dintre ieseni. Clujenii si brasovenii se situeaza la mijloc: 44% in Cluj si 42% in Brasov', se subliniaza in comunicatul citat.

Studiul mai arata ca tinerii in cautarea unui loc de munca sunt tot mai putin dispusi sa isi sacrifice viata personala pentru a face cariera - doar 28% dintre clujeni considera ca aceasta afirmatie li se potriveste, alaturi de 34% dintre ieseni, 36% dintre brasoveni si 38% dintre sibieni.

Intrebati la ce distanta de actualul domiciliu ar fi dispusi sa se mute pentru un loc de munca ce ar oferi un salariu mai mare, tinerii prefera fie distantele scurte, sub 100 de kilometri, fie o alta tara. '48% dintre brasoveni s-ar muta in strainatate, in timp ce sibienii sunt cel mai legati de oras - 26% nu sunt dispusi sa se mute nici pentru venituri mai mari', mai reiese din comunicat.

La capitolul 'ore suplimentare', majoritatea celor intervievati sunt dispusi sa le desfasoare doar daca le aduc beneficii materiale plus dezvoltare profesionala.

Studiul se bazeaza pe 721 de chestionare completate de participantii la editiile din primavara acestui an ale Targului de Cariere din Iasi, Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov. In total, peste 17.000 de tineri, majoritar cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, absolventi de facultate sau in ultimii ani de studiu, au participat la eveniment.
Facebook ShareTweet
 Marti, 19 August 2014, ora 15:30

 Articol citit de 1668 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor