Proiectul Inclusiv: Peste o mie de romani din categorii defavorizate au invatat meserii noi

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 17:05
1531 citiri
Proiectul Inclusiv: Peste o mie de romani din categorii defavorizate au invatat meserii noi

* Calificarile obtinute includ: florar-decorator, baby-sitter, bucatar, coafor si electrician

* Au fost dezvoltate sase centre de incluziune sociala in toate zonele tarii

Proiectul "Inclusiv - Retea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii in 6 regiuni din Romania" ajunge la final, iar organizatorii au anuntat rezultatele in cadrul unei conferinte.

Pe scurt, "Inclusiv" inseamna: 2.098 de beneficiari, peste 1.200 de participanti la programe integrate de consiliere si formare profesionala, 1.031 de persoane cu noi calificari profesionale, infiintarea si operationalizarea a sase centre de incluziune sociala, 30 de mese rotunde cu 615 participanti, redactarea unui ghid de bune practici pentru functionarea unui centru de incluziune profesionala.

Programul se desfasoara in perioada aprilie 2014 - decembrie 2015 si este organizat de Asociatia "Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare si Incluziune Sociala" (PROIS-NV), Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Fundatia World Vision Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual si Landsbond der Christeljke Mutualiteiten.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!".

De serviciile oferite beneficiaza 2.098 de persoane, dintre care 1.626 de femei. "Inclusiv" vizeaza in special persoanele cu dizabilitati, etnicii romi, persoanele din familii monoparentale ori cu peste doi copii, persoanele fara adapost ori afectate de boli ocupationale, precum si alte grupe vulnerabile.

In cadrul proiectului au fost infiintate si operationalizate sase centre de incluziune sociala in regiunile Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Sud-Est, Vest si Bucuresti-Ilfov, care furnizeaza un pachet de servicii integrate si adaptate: sprijin social si juridic, consiliere vocationala, activitati de dezvoltare personala.

In urma celor 42 de cursuri de calificare organizate, un numar de 1.031 de persoane au dobandit competente in meserii cerute pe piata muncii. Cele mai cautate specializari au fost ingrijitor de persoane in varsta la domiciliu (314 absolventi), lucrator in comert (166 de absolventi) si bucatar (80 de absolventi). Lista calificarilor continua cu: florar-decorator (75 de persoane), baby-sitter (76), infirmier (44), coafor (75), ospatar (52), barman (77), electrician (72).

Mesele rotunde si schimbul de experienta intre partenerii proiectului s-au concretizat prin realizarea unui raport de cercetare cantitativa si calitativa, "Angajabilitatea perceputa a grupurilor vulnerabile si factorii relationati cu aceasta", a unui "Ghid de bune practici pentru functionarea unui centru de incluziune sociala" si a unui volum de "Recomandari pentru activitatea expertilor care lucreaza in cadrul unor organizatii care furnizeaza servicii sociale si de ocupare a grupurilor vulnerabile".

Mai multe informatii despre proiect: www.inclusiv.eu.

Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!"

#proiect Inclusiv, #meserii categorii defavorizate, #specializare fonduri europene, #rezultate proiect Inclusiv, #ocupare si incluziune sociala , #Locuri de munca in Romania