Se intoarce roata. Spaniolii, portughezii si italienii doresc sa emigreze in Europa de Est

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:09
3601 citiri
Se intoarce roata. Spaniolii, portughezii si italienii doresc sa emigreze in Europa de Est
Varsovia a devenit un important centru de afaceri si gazduieste numeroase companii autohtone si internationale. Sursa foto: Squidoo.com

Problemele de la periferia zonei euro inverseaza fluxul imigrantilor din Europa. Daca Polonia a fost cunoscuta in urma cu doar cativa ani pentru fluxuri masive de lucratori care au emigrat din tara, acum spaniolii, portughezii si italienii sunt tentati de Europa de Est, relateaza Financial Times (FT).

"Casa mea este acum aici. Ma gandesc la Portugalia in principal legat de eventualitatea retragerii la pensie langa mare", spune Hugo Varzielas, 33 de ani, originar din Portugalia si in prezent lucrand ca analist de afaceri pentru centrul de externalizare a proceselor de afaceri Global Business al HP, in orasul Wroclaw, din vestul Poloniei.

"Daca privesti situatia pe termen lung, in Polonia lucrurile merg tot mai ascendent, in timp ce in alte tari din Europa de Vest nu atat de mult", adauga el.

Varzielas nu este singurul care procedeaza asa. Zece la suta din cele 100.000 de persoane care lucreaza acum in sectorul de externalizare a proceselor de afaceri sunt cetateni straini, potrivit lui Jacek Levernes, seful Asociatiei Liderilor de afaceri din Polonia, un grup de lobby care reprezinta sectorul cu crestere rapida. Industria de externalizare a Poloniei este de asteptat sa se extinda cu aproximativ 20% in acest an.

Statisticile oficiale arata ca aproximativ 7.000 de cetateni ai UE s-au deplasat in Polonia intr-un anumit an, dar datele nu sunt foarte solide, deoarece imigrantilor nu li se cere sa se inregistreze la autoritatile poloneze, a declarat Krystyna Iglicka, demograf la think-tank-ul Centrul pentru Relatii Internationale din Varsovia.

"Acesta este un flux invizibil, bazat pe dovezi anecdotice, dar fara nicio indoiala exista un astfel de flux", a subliniat Iglicka. "Putem presupune ca tendinta va se va intari desi nu se compara ca proportii cu fluxul de polonezi", a relevat ea.

Polonia a fost singurul stat UE care nu a intrat in recesiune odata cu aparitia crizei din 2008 - 2009

Motivul pentru care strainii vin sa lucreze in Polonia este economia relativ puternica a tarii. A fost singurul stat membru al UE care a evitat recesiunea in 2009. Acum, in pofida unei incetiniri accentuate, economia reuseste inca o crestere de aproximativ 2%, mult mai bine decat la periferia tulbure a zonei euro.

Desi somajul este de 14,2%, un nivel ridicat de sase ani, este mult mai mic in orasele mari - genul de locuri care atrag un numar tot mai mare de investitori ce construiesc back-office-uri si centre de externalizare, precum si scoli de limbi straine si alte intreprinderi care atrag straini calificati.

"O multime de italieni intentioneaza sa se mute in tarile clasice cum ar fi Germania, Anglia, Elvetia si Franta, dar putini oameni sunt constienti cat de mult este in crestere Polonia", spune Flavio D'Amato, un italian de 29 de ani, care a lucrat cinci ani intr-un call-center din Italia, inainte de a veni in Polonia, in 2009.

"Aici imi construiesc CV-ul si poate ma intorc acasa peste 10 sau 15 ani, dar in situatia actuala este destul de greu de imaginat acest lucru", a adaugat el.

Imigrantii din Vest castiga mai putin decat acasa, dar au sanse mai mari sa isi gaseasca un loc de munca

In anii 1990, un val de expatriati vest-europeni au ajutat tranzitia Poloniei la o economie de piata. Ei au adus expertiza necesara pentru infiintarea de banci moderne, magazine si fabrici si chiar au consiliat guvernul privind reformele economice si crearea de Burse.

Dar epoca directorilor francezi care conduc supermarketuri, sau germani care supravegheaza linii de productie - toti cu contracte straine scumpe - s-a incheiat in mare masura. Noii lucratori vin pentru salariul polonez, care pentru lucratorii din outsourcing variaza intre 6.000 de zloti (1.900 dolari, 1.450 de euro) si 9.000 de zloti pe luna.

"Primesc mai putin decat la ei acasa, dar aceasta presupunand ca ar putea gasi de lucru acasa", spune Wieslaw Blysz, vicepresedinte de marketing la REC Global, o firma de software care are mare nevoie de programatori pentru sediul din Wroclaw. El a constatat ca un numar tot mai mare de CV-uri vin din tari precum Spania.

Przemyslaw Berendt, vicepresedinte la Luxoft, un producator de software financiar, estimeaza ca aproximativ o cincime din forta de munca a lui este straina. "Þinta noastra de angajare este un tanar bine calificat de 25 de ani", spune el. "In Spania exista 50% somaj in randul unor astfel de tineri, in timp ce aici pot obtine un loc de munca imediat iar cunoasterea limbii spaniole este o cerinta, de asemenea", a precizat el.

Acesta este motivul pentru care Cesar Tascon, un spaniol de 27 de ani, lucreaza la Wroclaw pentru HP. "Am un loc de munca bun iar acum este un moment bun pentru a lucra in strainatate", spune el. "Tot mai multe companii se infiinteaza la Wroclaw, astfel ca exista numeroase oportunitati aici", considera el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#emigranti Vestul Europei, #joburi Polonia, #locuri munca Polonia, #crestere economica Europa Est , #Locuri munca in strainatate