Top 3 joburi în domeniul sănătății și cum îl alegi pe cel potrivit

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 17:44
2294 citiri
Top 3 joburi în domeniul sănătății și cum îl alegi pe cel potrivit
joburi domeniu sanitar FOTO: pexels.com

Atunci când îți alegi domeniul în care vei profesa, unul dintre criteriile pe baza cărora te ghidezi este, în cele mai multe cazuri, cât de ușor va fi să-ți găsești un loc de muncă. Nimeni nu vrea să piardă timp și bani pregătindu-se pentru o profesie pe care nu o va practica.

Printre domeniile spre care se orientează cei care vor să fie siguri că vor avea un loc de muncă bine plătit la finalul studiilor se numără și cel medical. Mai jos vom vorbi despre câteva dintre cele mai căutate joburi din acest domeniu, mai exact despre acelea pentru care nu sunt necesari decât cel mult trei ani de studii.

1. Asistent medical generalist

Unul dintre cele mai bune joburi pentru care poți opta dacă vrei să lucrezi în domeniul sănătății este cel de asistent medical generalist.[2] Cererea de pe piața muncii este mare și, dacă nu ai încă studiile necesare, ai nevoie doar de 3 ani pentru a absolvi cursurile unei școli postliceale sau ale unei facultăți de profil.

După absolvire va trebui să obții certificatul de membru eliberat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali înainte de a putea începe să-ți cauți primul job, fie că vrei să lucrezi la stat sau la privat. Acest certificat necesită avizare anuală.

Poți profesa foarte ușor și în afara țării. De exemplu, o ofertă de job de asistent medical generalist vorbitor de limba germană nu-ți va fi deloc greu să găsești.

Ține cont de faptul că asistenții medicali care au absolvit o facultate pot primi un salariu mai mare decât cei care au absolvit o școală postliceală.

2. Moașă

Potrivit OMS, până în 2030, la nivel global se va înregistra un deficit de aproape 10 milioane de medici, asistenți medicali și moașe.[1] Ținând cont de aceste estimări, meseria de moașă poate fi una de viitor.

Pentru a putea practica această meserie trebuie să îndeplinești două condiții: să urmezi cursurile unei facultăți de profil și să obții avizul de liberă practică în obstetrică. Acest aviz se acordă după o perioadă de practică în timpul facultății; în calitate de studentă, vei asista la 40 de nașteri.

3. Infirmieră

Unul dintre joburile cel mai des întâlnite într-un spital este cel de infirmieră. Este o meserie foarte căutată și extrem de solicitantă. Rolul acesteia nu este doar acela de a ajuta asistentul medical și medicul, ci și acela de a oferi pacienților sprijin când vine vorba de realizarea unor sarcini precum hrănirea sau schimbarea hainelor.

Unul dintre avantajele acestui job este acela că nu ai nevoie de anumite studii, ci doar să urmezi cursuri de perfecționare în această specialitate, lucru pe care îl poți face după absolvirea învățământului obligatoriu. La finalizarea cursurilor vei primi un certificat de calificare profesională.

Ulterior te vei putea angaja într-un spital, o clinică sau într-un cămin de bătrâni. De asemenea, poți opta să lucrezi ca infirmieră la domiciliu sau îngrijitoare de bătrâni.

Fiecare dintre cele trei meserii menționate mai sus vor fi la mare căutare în viitor. Tu ești însă singura persoană care poate decide dacă una dintre ele ți se potrivește sau nu.

Pe lângă dorința de a avea grijă de alți oameni, trebuie să dai dovadă și alte calități, cum ar fi: atenție la detalii, răbdare, empatie și rezistență la stres. Sunt meserii ce implică asumarea multor responsabilități, precum și a anumitor riscuri, inclusiv cel de epuizare fizică și psihică.

În același timp însă, șansele de a-ți găsi un loc de muncă bine plătit după finalizarea studiilor sau ale cursurilor necesare sunt foarte mari, fie că dorești să lucrezi în țară sau în străinătate.

Bibliografie:

1. “Data and Statistics.” Www.euro.who.int, www.euro.who.int/en/health-topics/Health-systems/health-workforce/data-and-statistics. Accessed 21 Jan. 2022.

2. Europa.eu, 2022, ec.europa.eu/eures/eures-apps/searchengine/page/main?lang=en#/jvStatistics. Accessed 21 Jan. 2022.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#joburi domeniu sanitar, #locuri de munca, #asistent medical , #Stiri Locuri de munca