UE finanteaza proiecte in Romania pentru a crea oportunitati pe piata muncii

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 13:55
1973 citiri
UE finanteaza proiecte in Romania pentru a crea oportunitati pe piata muncii

Mii de persoane dezavantajate social din Romania, inclusiv romi, vor participa la programe de formare profesionala finantate de Uniunea Europeana.

Agentii guvernamentale din Romania lanseaza proiecte finantate de UE pentru a crea oportunitati egale pentru toti cetatenii, indiferent de originea etnica, gen, religie, varsta sau dizabilitati, potrivit unui articol publicat de site-ul setimes.com.

In acest context, psihologi, experti si formatori vor lucra cu sute de oameni din intreaga tara, ajutandu-i sa-si dezvolte abilitatile si sa fie competitivi pe piata fortei de munca.

Spre exemplu, primaria sectorului 6 al capitalei Romaniei a lansat saptamana trecuta un program de formare profesionala in valoare de 310.000 de euro, finantat de UE. Mihaela Dragoi, purtatoarea de cuvant a Departamentului de asistenta sociala al primariei, a declarat ca programul va ajuta 220 de persoane apartinand diferitelor grupuri vulnerabile din Bucuresti, printre care persoane de origine roma, persoane cu handicap si tineri care au parasit recent sistemul de asistenta de stat.

"Obiectivul general consta in evitarea si prevenirea pe termen lung a excluziunii socio-profesionale a grupurilor vulnerabile, prin facilitarea accesului la piata fortei de munca, cresterea ofertelor de locuri de munca si a ratelor de ocupare", a declarat Dragoi pentru SETimes.

Proiectele finantate de UE, esentiale pentru orientarea profesionala

De cealalta parte, beneficiarii au declarat ca astfel de programe sunt esentiale pentru orientarea lor profesionala. Dorina Truica (35 de ani), o femeie roma, mama a trei copii, a lucrat ca gunoier in Bucuresti inainte de a participa la un curs de formare in cadrul programului pentru a deveni croitoreasa. Cursul, sustine aceasta, i-a oferit sansa unei calificari alternative intr-un moment dificil din viata.

In centrul Romaniei, autoritatile judetene din Alba au demarat mai multe proiecte destinate imbunatatirii conditiilor socio-economice ale grupurilor dezavantajate.

"Acest proiect isi propune facilitarea integrarii pe piata muncii a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile, in scopul de a evita excluziunea sociala, marginalizarea, discriminarea si riscul saraciei prin implementarea de servicii integrate si personalizate de dezvoltare a competentelor si prin consolidarea formarii lor profesionale", a declarat Andreea Groza, manager de proiect la unul din programele finantate de UE, pentru SETimes.

Un program similar a fost finalizat recent in judetul Brasov. RurActiv, un proiect finantat de UE, in valoare de 470.000 de euro, a avut drept drept scop cresterea ratei de ocupare a locurilor de munca in comunele Tarlungeni, Apata si Budila.

In judetul Harghita, autoritatile locale se bazeaza pe fondurile UE pentru implementarea a doua programe care vor ajuta populatia aflata in somaj sa obtina mai multe informatii despre piata fortei de munca. Programele ofera si sesiuni de formare in profesii solicitante. Al doilea proiect, care implica camera de comert judeteana, vizeaza oferirea de asistenta persoanelor din mediul rural pentru a demara mici afaceri.

#proiecte ue, #locuri munca romania, #piata muncii romania , #Locuri de munca in Romania