5 riscuri economice majore pentru aceasta vara

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 10:26
1688 citiri
5 riscuri economice majore pentru aceasta vara

Problemele financiare imense create de nivelul datoriilor din Statele Unite si Europa par a fi fara sfarsit si nimeni nu poate sa prevada cand si in ce fel se va termina criza.

La trei ani de cand au aparut primele semne ale crizei, datoriile private si publice continua sa creasca si sa submineze speranta de recuperare economica, iar rapoartele privind bilanturile bancilor, bugetele de stat si situatia locurilor de munca nu sunt prea incurajatoare.

Economistii consultati de Le Monde estimeaza ca vara si toamna anului 2010 vor fi dominate de cinci riscuri majore:

1. Slabiciunea creata de o crestere lenta

Perspectivele de crestere din Europa si din Statele Unite nu vor reveni, pe termen scurt, la nivelul de dinainte de criza. Situatia aceasta vizeaza inclusiv tarile emergente. Economia Chinei, in schimb, da semne de supraincalzire, ceea ce ar putea duce la baloane speculative, in special in domeniul imobiliar, la fel cum s-a intamplat in Statele Unite si Spania.

2. Imposibilitatea statelor de a-si plati datoriile

Nivelul ridicat al datoriei tarilor periferice din zona euro (Grecia, Spania, Portugalia, Italia), dar si unele state americane precum California si Illinois (46 din 50 de state au deficite bugetare semnificative) ar putea determina pe termen scurt sau mediu o criza pe piata obligatiunilor.

3. Riscuri create de banci

Bancile franceze si germane sunt deosebit de expuse la riscul suveran al tarilor din sudul Europei. O criza de incredere in una dintre aceste tari sau restructurarea datoriilor de la oricare dintre ele (o solutie sustinuta de unii economisti), ar putea duce la esecul unor banci mari din Europa, asa cum s-a intamplat si in 2008, cand prabusirea pietei subprime a dus la falimentul Lehman Brothers.

4. Cresterea continua a somajului

Chiar daca o reintoarcee a crizei financiare nu se va produce, somajul va ramane la un nivel ridicat, deoarece cresterea economica este redusa. In unele tari, rata somajului s-a stabilizat, in mare parte, datorita interventiei masive a guvernelor pentru a mentine o "stare de siguranta". Somajul pe termen lung ar trebui insa sa continue sa creasca.

5. Tensiunile sociale

O redresare economica, in cazul in care aceasta ar avea loc, nu va conduce imediat la o scadere a somajului. Masurile de austeritate au subminat deja puterea de cumparare pentru angajati si pensionari. Nemultumirea sociala devine din ce in ce mai evidenta, iar oamenii ar putea iesi, tot mai des, in strada.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#riscuri, #economice, #criza, #economie, #datorii , #Criza economica