Austeritatea nu vindeca Romania de coruptie - Studiu

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 10:59
2845 citiri
Austeritatea nu vindeca Romania de coruptie - Studiu

Romania ramane cea mai corupta tara din UE, desi printre efectele austeritatii se numara si reducerea disponibilitatii de a da bani in schimbul unor favoruri, constata un studiu realizat de universitatea privata "Hertie School of Governance" si publicat la Berlin.

Efectul este resimtit puternic mai ales in Europa de Sud. Din acest punct de vedere, afirma studiul, "austeritatea are un rol pozitiv", scrie La Repubblica.

In mediile establishment-ului german a reinceput sa creasca ingrijorarea cu privire la criza datoriilor suverane din zona euro. Franta pare acum, asa cum se vede de la Berlin, cazul potential mai periculos. Totodata, singurul motiv de usurare, cel putin potrivit amplelor reportaje pe tema crizei euro, publicate luni de "Die Welt", este constatarea ca actuala criza, masurile de austeritate si reducerea cheltuielilor au eliminat terenul fertil pentru coruptie, in special in Europa de Sud.

O observatie cinica, scrie La Repubblica, dar probabil adevarata: toti au mai putini bani, inclusiv pentru a plati in schimbul obtinerii unor favoruri. Prin urmare, fenomenul coruptiei se restrange.

Cealalta fata a monedei, noteaza un studiu publicat de "Hertie School of Governance" la Berlin, este ca lipsa tot mai mare de numerar a dus la secarea surselor de finantare - publice si private - a coruptiei. Toata lumea - cetateni, intreprinderi, autoritati - are mai putini bani si aceasta, conform raportului, reduce entitatea coruptiei mai ales in Europa de Sud, unde criza este cea mai acuta.

Romania este urmata in clasamentul nivelului de coruptie din Uniunea Europeana de Grecia si Cipru, in timp ce Italia este pe locul sapte, prin urmare mult mai corupta decat Republica Ceha, Polonia, Ungaria, Letonia, Slovenia. Þarile cel mai putin corupte sunt, in ordine crescatoare Finlanda, Belgia, Germania, Franta, Suedia, Olanda, Luxemburg si Danemarca.

#studiu efecte austeritate, #coruptie romania, #top coruptie Europa, #studiu Hertie School Governance , #Analiza economica