Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Asociația Pro Infrastructură: 400 de kilometri de autostradă în valoare de 6 miliarde de euro sunt fără ”câine de pază”

Asociația Pro Infrastructură: 400 de kilometri de autostradă în valoare de 6 miliarde de euro sunt fără ”câine de pază”
FOTO Arhivă Ziare.com
Asociația Pro Infrastructură, ai cărei reprezentanți monitorizează proiectele de infrastructură derulate în România, atrag atenția asupra absenței consultanților în derularea unor investiții în valoare de 6 miliarde de euro.
Potrivit ONG-ului menționat, 400 de kilometri de autostradă în valoare de 6 miliarde de euro sunt fără ”câine de pază”.

”Rolul supervizorului, al dirigintelui de șantier denumit și ”consultant”, ”inginer FIDIC” sau simplu "inginer", în implementarea în teren a unui proiect de infrastructură de transport este esențial: se asigură că lucrările puse în operă de constructor sunt conforme și respectă caietul de sarcini, oferta asumată și normativele în vigoare, adică standardele de calitate necesare.

Dar CNAIR tergiversează lansarea licitațiilor pentru aceste servicii esențiale ori, în dulcele stil "timpul trece leafa merge", tărăgănează procedurile de achiziție publice pornite în urmă cu mai bine de un an de zile în unele cazuri”, suțin cei de la Pro Infrastructură.
Potrivit acestora, în lipsa consultantului care să fie zilnic pe șantier și să certifice lucrările executate de antreprenor, se lasă liber la abuzuri, "scurtături" și "optimizări" care cresc riscul ca drumul să aibă probleme pe termen lung și cresc artificial profitul constructorului.

”Contractarea supervizării este URGENTĂ pe cele 7 loturi ale Autostrăzii A7 dintre Buzău și Bacău, adică 178 km, unde constructorul a intrat în teren sau este pe cale să înceapă execuția (până) în primăvară. Aceeași situație pe lotul 3 de lângă Buzău și pe cele trei sectoare ale Bacău-Pașcani unde suntem în licitație de lucrări, dar ne așteptăm ca să fie și ele parafate cu antreprenorii până în vară.

Mai mult, scandalos este că încă nu avem supervizor pe Autostrada A0 Nord tronsonul 2 (între Corbeanca și Afumați) deși se apropie cu pași rapizi de inaugurare în decembrie 2023! La fel pe 1 (în contestații, probabil vom avea constructor până în vară) și 3 (în procedură semnare contract de lucrări).

Nu există timp de pierdut nici pe secțiunile de munte ale A1 Sibiu-Pitești unde antreprenorii vor face proiectare în 2023 dar probabil la anul vor pune utilajele la treabă. Nu trebuie să fii expert să-ți dai seama că ai nevoie de diriginte de șantier pe 68 de kilometri prin creierii munților pe Valea Oltului și Valea Topologului. Nici pe ...citeste mai departe despre "Asociația Pro Infrastructură: 400 de kilometri de autostradă în valoare de 6 miliarde de euro sunt fără ”câine de pază”" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 20:15

 Articol citit de 152 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor