Băncile din România nu văd evoluții majore pe piața creditului ipotecar în primul trimestru din 2023

Vineri, 24 Februarie 2023, ora 15:39
909 citiri
Băncile din România nu văd evoluții majore pe piața creditului ipotecar în primul trimestru din 2023

Majoritatea băncilor care operează în România anticipează că prețul pe metrul pătrat al unei locuințe va rămâne relativ constant în primul trimestru al anului în curs.

De asemenea, cererea pentru credite ipotecare va rămâne la nivelul consemnat în ultimul trimestru al anului trecut.

Dacă în ultimele trei luni din 2022 cererea de credite din partea populației a scăzut ușor, băncile vorbesc despre o majorare moderată din martea marilor companii.

Relaxarea standardelor de creditare pentru ipotecare

Băncile din România au înăsprit în ultimul trimestru din 2022 standardele de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare și pentru creditele de consum acordate populației.

În cazul creditelor ipotecare acordate populației, băncile au indicat, însă, o ușoară relaxare a standardelor de creditare, contrar așteptărilor anterioare, se arată în cel mai recent Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației realizat de BNR.

Opiniile băncilor privind evoluția prețului pe metru pătrat al unei locuințe în ultimele trei luni ale anului trecut au fost mixte. Astfel, 49,6% dintre acestea consideră că prețul a rămas constant, 31% că prețul a crescut într-o anumită măsură, iar 19,4% susțin că acesta a scăzut.

Pentru primele trei luni din 2023, majoritatea instituțiilor respondente se așteaptă ca prețul să rămână relativ nemodificat, doar 14,9% anticipând o scădere.

În ceea ce privește cererea pentru creditele de achiziționare a locuințelor și terenurilor, 77% din băncile participante la sondajul realizat de BNR mizează pe o cerere aproximativ constantă, în timp ce 23% se așteaptă la o cerere moderat mai scăzută.

Instituțiile de credit au indicat o reducere a cererii de credite din partea populației în ultimul trimestru din 2022, comparativ cu trimestrul precedent. În schimb, cererea de credite din partea companiilor a înregistrat o majorare moderată la nivel agregat și din partea corporațiilor, în timp ce, la nivelul IMM s-a observat o cvasistagnare a acesteia.

Pentru primul trimestru din 2023, peste 95% din băncile respondente anticipează menținerea constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate sectorului real, format din companii și populație.

Creditele de consum

Trimestrul patru din 2022 a fost marcat de o cerere pentru credite de consum moderat mai scăzută, conform a 77,8% din inst ...citeste mai departe despre "Băncile din România nu văd evoluții majore pe piața creditului ipotecar în primul trimestru din 2023" pe Ziare.com

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#credit ipotecar , #Stiri Macroeconomie