Barroso face apel la tarile UE pentru a realiza uniunea bancara

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 20:17
2134 citiri
Barroso face apel la tarile UE pentru a realiza uniunea bancara

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ca la nivelul Uniunii Europene exista o suficienta vointa politica pentru a salva euro si a facut apel la statele UE pentru a sustine proiectul uniunii bancare.

"Toate aceste masuri luate pana acum ne vor conduce nu spre mai putina, ci spre mai multa integrare europeana", a adaugat el, chiar daca procesul democratic de decizie in cadrul UE "are uneori nevoie de timp".

Barroso a facut de asemenea apel la statele europene sa realizeze proiectul uniunii bancare sustinut de Comisie si ale carui detalii le va prezenta la 12 septembrie, in cadrul unui discurs privind starea uniunii.

Tarile UE nu se pun de acord privind Uniunea Bancara Europeana

In ceea ce priveste mecanismul comun de supervizare bancara, Barroso a precizat ca scopul acestuia este consolidarea increderii intre statele care au nevoie de planuri de salvare, reprezentand un prim pas in directia unei uniuni bancare.

Barroso s-a declarat, de asemenea, in favoarea ideii ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa asigure aceasta supervizare. Aceasta noua functie a BCE va fi separata strict de cea de decident al politicii monetare, a subliniat presedintele Comisiei Europene.

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a respins luni planul Comisiei Europene de a da Bancii Centrale Europene puterea de a monitoriza toate bancile din zona euro, apreciind ca BCE ar trebui sa se concentreze doar pe institutiile financiare mari.

Germania: Doar bancile mari trebuie supervizate de catre BCE

#salvare zona euro, #evolutie zona euro, #Barroso salvare zona euro, #integrare europeana , #Criza economica