Bloomberg: Lumea are prea mult grau, stocurile vor ajunge la un nivel record in 2020

Marti, 19 Mai 2020, ora 11:40
826 citiri
Bloomberg: Lumea are prea mult grau, stocurile vor ajunge la un nivel record in 2020
Foto: Arhiva Pixabay

In pofida cazurilor de cumparaturi de panica la magazinele de alimente si a ingrijorarilor cu privire la restrictiile impuse de principalii furnizori cu privire la exporturile de grau in ultimele luni, la nivel global exista prea mult grau, sustin analistii intervievati de Bloomberg.

Desi o serie de mari furnizori precum Rusia si Romania au limitat exporturile pentru a-si proteja livrarile interne, iar unele masuri sunt in continuare in vigoare, acestea nu au avut un impact major asupra comertului, iar livrarile ar urma sa continue sa creasca.

In conditiile in care multe tari se asteapta la recolte mari, stocurile mondiale de grau ar urma sa ajunga la un nivel record in acest an si vor urca si mai mult in 2021.

"Nu au fost foarte multe intreruperi pe partea de oferta. Ceea ce am vazut pe piata de grau a fost foarte similar cu ceea ce am vazut la nivel de retail. A fost un element clar de panica", dupa care a devenit evident ca va fi business as usual, spune James Bolesworth, director la CRM AgriCommodities.

Dupa ce preturile au crescut in luna martie, dupa ce consumatorii au facut stocuri de produse de grau, iar tari precum Rusia, Romania si Kazahstan au decis sa limiteze exporturile, piata a depasit ingrijorarile cu privire la problemele cu aprovizionarea. In consecinta, cotatiile futures au coborat la cel mai scazut nivel de dupa luna octombrie.

Motivul este acela ca atentia investitorilor s-a indreptat spre marile recolte preconizate in tari precum Rusia si Canada. Datele guvernului american arata ca productia mondiala de grau ar urma sa creasca cu 0,5% in sezonul urmator, astfel ca stocurile mondiale se vor majora cu 5% pana la 310,1 milioane de tone, echivalente cu aproximativ cinci luni de cerere globala.

"Se pare ca vom avea un nou sezon consistent in ceea ce priveste aprovizionarea cu grau. Nu trebuie sa fim ingrijorati", sustine Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Cotatia graului este influentata si de faptul ca pandemia de coronavirus a dus la diminuarea consumului de cereale. Pe langa afacerile pierdute odata cu inchiderea restaurantelor, oprirea fabricilor care produc etanol a redus cererea pentru cereale din care se produc biocombustibili, iar inchiderea abatoarelor inseamna ca este nevoie de mai putine nutreturi pentru hrana animalelor.

Aceasta inseamna stocuri mai mari de porumb, ceea ce pune presiuni suplimentare asupra graului.

Cu toate acestea, exista in continuare un risc pe care guvernele nu il pot controla: ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Lumea are prea mult grau, stocurile vor ajunge la un nivel record in 2020" pe Ziare.com

#anaiza bloomberg grau, #exporturi grau stocuri record , #Stiri Macroeconomie