Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Averea netă a populației României a depășit pragul de 2.600 de miliarde de lei: ”A continuat să se majoreze într-un ritm robust”

Averea netă a populației României a depășit pragul de 2.600 de miliarde de lei: ”A continuat să se majoreze într-un ritm robust”
BNR avertizează că accelerarea ratei de inflaţieva duce la diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei FOTO Pixabay
Avuţia netă a populaţiei s-a majorat cu 10% în cursul anului 2021, se arată în ”Raportul asupra stabilităţii financiare”, publicat miercuri, 22 iunie, de Banca Naţională a României. Creșterea s-a datorat în principal activelor imobiliare.
Potrivit datelor din raport, anul trecut, averea netă a populaţiei din România a depăşit pragul de 2.600 de miliarde de lei.

”Avuţia netă a populaţiei a continuat să se majoreze într-un ritm robust în cursul anului 2021 (+10%). Activele imobiliare au fost responsabile pentru majoritatea creşterii (+13%), acestea fiind susţinute de evoluţia robustă a preţurilor imobiliare, alături creşterea fondului de locuinţe. Rata de creştere a activelor financiare a încetinit faţă de valoarea înregistrată la T3 2020 (+34%) la 3% la finalul anului 2021. Este important de menţionat divergenţa evoluţiei depozitelor la vedere (+25% martie 2022 comparativ cu martie 2021) faţă de cea a depozitelor la termen (-14%), dar şi o accelerare a economisirii în valută în defavoarea monedei naţionale, indicând o preferinţă ridicată pentru activele cu un grad de lichiditate crescut, pe fondul creşterii gradului de incertitudine cauzat de conflictul din Ucraina”, se arată în raport.

BNR menţionează că tendinţa de polarizare a veniturilor observată în anii anteriori s-a exacerbat în cursul anului 2021, valoarea depozitelor ce depăşesc plafonul de garantare de 100.000 euro majorându-se cu 14%, comparativ cu 4% pentru ceilalţi deponenţi. De asemenea, se remarcă creşterea importantă a deţinerilor de fonduri de investiţii şi a acţiunilor cotate, ce s-au majorat cu 80%, respectiv 2,3% din PIB, fiind susţinute creşterea indicilor de acţiuni, cât şi de apariţia de noi aplicaţii financiare.

”Accelerarea ratei de inflaţie, în special pe segmentul mărfurilor alimentare, va duce la diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei şi a veniturilor disponibile, punând presiune asupra capacităţii de a acoperi serviciul datoriei pentru persoanele care au contractat credite. Gospodăriile din România au cea mai ridicată pondere a cheltuielilor cu alimente şi băuturi nealcoolice din Uniunea Europeană (25,2 % comparativ cu 15% media UE 27), cât şi una dintre cele mai ridicate ponderi alocate băuturilor alcoolice şi tutunului (5,5%). Suplimentar, persoanele cu venituri mai mici alocă o proporţie mai ridicată din cheltuieli către nevoile de bază; astfel, ...citeste mai departe despre "Averea netă a populației României a depășit pragul de 2.600 de miliarde de lei: ”A continuat să se majoreze într-un ritm robust”" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 21:30

 Articol citit de 302 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor