Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Cât costă să nu plătești nimic la curent și gaze. Primul lucru de care trebuie să ții cont dacă vrei independență energetică

Cât costă să nu plătești nimic la curent și gaze. Primul lucru de care trebuie să ții cont dacă vrei independență energetică
Eoliana în curtea casei sau fotovoltaice pe acoperiș FOTO: Colaj / Pixabay.com
Teama de facturi la energie electrică și gaze, dar și dorința de independență energetică împing tot mai mulți români să devină prosumatori. Conform statisticilor, ar fi vorba despre 30.000 de români care folosesc în prezent energia verde.
Sumele sunt însă destul de mari cu toate că există programe care îi ajută pe oameni să-și achiziționeze fotovoltaice și pompe de căldură iar o lege adoptată recent de președintele Iohannis a scăzut TVA la achiziția de astfel de dispozitive.

Primul lucru de care trebuie să ții seama dacă vrei independență energetică

Și mai este ceva important de reținut înainte de a începe căutările celor mai optime variante.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă (AEI) a explicat pentru Ziare.com ce trebuie avut în vedere mai întâi atunci când decidem să devenim independenți energetic.

”În primul rând trebuie avut în vedere cât de bine izolată este casa. Eficiența energetică a locuinței dictează și ”prețul” independenței energetice. O casă de 130-150 mp, pe care dorim să o dotăm cu pompe de căldură și fotovoltaice costă undeva la 12.000-15.000 de euro dacă este bine izolată”, a explicat Dumitru Chisăliță. Prețul crește în funcție de tehnologie sau dacă vorbim despre case ineficiente energetic.

Sunt mai multe tipuri de panouri fotovoltaice și pompe de căldură și trebuie analizat ce anume se potrivește pentru fiecare locuință în parte.

Cât costă să îți pui panouri fotovoltaice

În prezent, statul le promite celor care vor să fie proconsumatori de energie că îi va sprijini cu cel mult 20.000 de lei. Însă nu acesta este motivul care i-a făcut pe români să treacă pe energia verde. Cei care își permit să facă o astfel de achiziție știu că în câțiva ani își vor amortiza investiția, apoi vor trece pe profit.

Sistemele care se găsesc pe piața din România acoperă o gamă largă de necesități. Sunt centrale fotovoltaice care acoperă doar necesarul de curent electric și sistemele care asigură și partea de încălzire în locuință.

”Prețurile pornesc din jurul sumei de 5.000 de euro pentru panourile doar pentru energie electrică și depășesc 15.000 de euro pentru cele cu o putere mai mare folosite și la încălzire”, a explicat într-un interviu anterior acordat Ziare.com, Laura Jimenez, directorul de marketing al unei companii care se ocupă cu vânzare ...citeste mai departe despre "Cât costă să nu plătești nimic la curent și gaze. Primul lucru de care trebuie să ții cont dacă vrei independență energetică" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 21:37

 Articol citit de 256 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor