Cinci puncte vulnerabile care pot destabiliza Europa si economia globala

Marti, 23 Iunie 2015, ora 11:30
2668 citiri
Cinci puncte vulnerabile care pot destabiliza Europa si economia globala
Foto: Pixabay

Grecia si creditorii tarii par sa se indrepte, in sfarsit, spre atingerea unui acord in negocierile privind criza datoriilor elene. O noua runda de discutii este programata miercuri, 24 iunie, iar oficialii din ambele tabere dau ca termen sfarsitul acestei saptamani pentru semnarea unei intelegeri.

Cu toate acestea, mai multi analisti cred ca optimismul manifestat fata de greci trebuie sa fie limitat, pericolul unei iesiri a tarii din zona euro persistand inca. Cinci efecte ale Grexit-ului, prezentate de BBC, arata cat de periculoasa ar fi aceasta optiune.

Dezastru in Grecia

Nu exista niciun indiciu care sa arate ca, odata eliberata de constrangerile zonei euro, economia elena ar inflori brusc.

Banca Nationala a Greciei a descris o imagine mohorata a efectului pe care varianta Grexit ar avea-o asupra economiei interne: recesiune profunda, salarii mizere si un somaj la cote neintalnite.

Populatia Greciei si-ar vedea economiile devalorizate. Tara se va vedea exclusa de pe pietele de capital internationale, fara sanse de a contracta imprumuturi externe, ceea ce ar reduce drastic orice sansa de redresare economica.

Grecii s-au confruntat in ultimul secol cu o serie de rasturnari violente pe scena politica, riscul unei crize de acest tip fiind accentuat. Guvernul Syriza a ajuns la putere pe fondul unei nemultumiri populare fata de partidele traditionale.

Un esec in mentinerea tarii in zona euro sau incheierea unui acord nesatisfacator pentru populatie poate transfera suportul populatiei catre formatiuni extremiste precum Partidul Comunist sau extrema-dreapta Golden Dawn.

Contagiune politica

Politica europeana este atat de interconectata incat, indiferent de rezultatul negocierilor din aceasta saptamana, cineva va trage foloase de pe urma deznodamantului.

Ascensiunea partidului Syriza la guvernare este privita cu interes de formatiuni similare din tari care se confrunta cu un nivel de indatorare la fel de mare ca si Grecia: Podemos in Spania, si Partidul Socialist in Portugalia.

Orice victorie inregistrata de partidul condus de Alexis Tsipras le va da aripi in alegerile parlamentare promotorilor politicii anti-austeritate de pe continent.

In cazul in care Germania ar decide sa stearga o parte din datoria elenilor, cancelarul Angela Merkel va fi victima sanctiunilor dictate de propriul electorat, deja nemultumit de evolutia crizei datoriilor din Grecia.

Partidele anti-europene, Frontul National din Franta sau Ukip in Marea Britanie, ar putea profita de criza interna din UE pentru a demonstra ca intreaga constructie politico-administrativa din Europa este subrezita.

Grecia, alaturi de Italia, este si una dintre tarile pe teritoriul careia ajung din ce in ce mai multi imigranti din Orientul Mijlociu si Africa. O racire a relatiilor intre Bruxelles si Atena ar face dificila cooperarea pe aceasta tema.

De altfel, ministrul Apararii din Grecia, Panos Kammenos, a lansat deja o amenintare vizand inundarea Europei cu refugiati in cazul in care Grecia este abandonata de partenerii europeni.

Alarma geopolitica

Rolul Greciei in UE si NATO a fost pecetluit ca urmare a pozitei geostrategice a tarii.

Problema crizei datoriilor Greciei si urmarile pe care aceasta le poate avea a tras semnalul de alarma inclusiv la Washington.

Inca de acum o saptamana, presedintele Barack Obama i-a solicitat premierului Tsipras sa faca o serie de alegeri politice, chiar daca aceste decizii se vor dovedi dure.

Washingtonul a semnalizat anterior si pericolul pe care Grexit il reprezinta pentru economia globala, dar interventia presedintelui american pare mai degraba starnita de pericolul ca Atena sa intre in sfera de influenta a Moscovei.

Abandonarea monedei euro i-ar putea forta pe greci sa ceara ajutorul Rusiei, desi Moscova nu a facut cunoscut inca pretul pe care ar urma sa il ceara pentru o interventie financiara.

Statutul de tara membra a Aliantei Nord-Atlantice este pus si el in pericol in cazul unei iesiri din zona euro, dupa cum au anuntat oficialii NATO.

"In cazul unui abandon grecesc, pot pune pariu ca la Moscova acest lucru va fi interpretat ca un semn de destramare a Uniunii Europene", a declarat Wolfgang Ischinger, fost ambasador german la Washington, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Precedent periculos

Una dintre marile ingrijorari manifestate de liderii europeni se refera la efectul de domino pe care il poate avea o iesire a Greciei din zona euro.

Sunt destule argumente care contrazic aceasta teorie, pe masura ce UE incearca sa izoleze restul statelor membre de o eventuala criza financiara a unui stat european.

Daca Atena ar decide sa iasa din zona euro, ar face-o exact intr-un moment in care economia europeana este in plin proces de revenire dupa efectele crizei din 2008.

Tinand cont de incertitudinea pe care Grexit-ul o poate declansa, secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, crede ca ar fi o eroare sa se creada ca nu exista un risc de contagiune.

Tari precum Irlanda sau Portugalia, foste beneficiare ale unor programe de asistenta financiara, ar fi tarate inapoi in criza. Iar abandonul Greciei ar schimba si perceptia asupra monedei unice europene.

Comisia europeana a descris odata statutul de membru al zonei euro ca fiind "irevocabil", iar optiunea Grexit ar infirma imediat aceasta teorie.

Louka Katseli, presedintele Bancii Nationale a Greciei, crede ca acesta ar fi semnalul dat pietelor ca pot ataca membrii vulnerabili ai uniunii monetare.

Instabilitate globala

Economia elena pare infima in comparatie cu cea globala, daca este sa ne raportam la evaluarea facuta de analistul Jim O'Neill, care a calculat ca in China se dezvolta economii locale de dimensiunea Greciei o data la trei luni.

Insa acest aspect dispare subit in fata efectului pe care Grexit il poate avea asupra evolutiei principalelor valute.

Pietele bursiere au oscilat puternic si constant in ultimele luni, ca reactie la sansele Greciei de a atinge un compromis cu creditorii internationali si se pot dovedi si mai sensibile la socul transmis de Grexit.

Creditorii Greciei, Banca Centrala Europeana, FMI si o parte din tarile din zona euro s-ar confrunta cu pierderi imediate.

Chiar si in varianta incheierii unui acord, problema Greciei nu va disparea peste noapte, asa cum nu vor amuti nici vocile critice la adresa proiectului uniunii monetare europene.

"Mariajul acesta va continua, dar sunt sanse sa fie si mai nefericit decat inainte", cred analistii revistei The Economist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord Grecia UE, #risc contagiune Grecia, #soc burse Grexit , #Criza economica