Cine este vinovat pentru inflatia record din Romania

Joi, 01 Martie 2012, ora 12:49
2248 citiri
Cine este vinovat pentru inflatia record din Romania
Cresterea preturilor, cea mai mare din UE

Cu toate ca avem cea mai mica inflatie din ultimii 20 de ani, indicatorul ramane cel mai ridicat din UE. Principala cauza este cresterea TVA-ului in 2010, care s-a reflectat in rezultatele anului trecut.

Romania a avut o rata medie a inflatiei de 5,5% in ultimele 12 luni, pana in luna ianuarie, ceea ce ne plaseaza pe primul loc in Uniunea Europeana (UE), conform Eurostat. Situatia este paradoxala, daca ne gandim ca rata anuala ajunsese la 2,8% in prima luna a anului, cea mai mica din istoria postdecembrista.

Comparativ, Suedia a avut o inflatie de 0,7% in ultimele 12 luni, Irlanda, de 1,3%, Polonia si Slovacia, 4,1%.

"Avem de-a face cu aceasta situatie paradoxala deoarece Romania a fost mult timp printre tarile aflate in trazitie, avand o inflatie foarte mare. Aceasta rata mare a inflatiei a continuat si dupa ce am intrat in UE", a declarat analistul economic Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, pentru Business24.

Insa principalul motiv pentru care suntem peste media europeana este cresterea taxei pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%, in 2010. Aceasta s-a reflectat in media inflatiei pe 2011.

"Am avut in 2010 un nivel ridicat al inflatiei, provocat de cresterea TVA-ului. Daca nu l-am fi crescut, rata inflatiei ar fi fost mai mica anul trecut", a explicat Daianu, adaugand ca nu poate spune care ar fi fost diferenta, deoarece taxa de 24% a influentat toti indicatorii economici.

Inflatia mica din ianuarie nu a ajutat prea mult la scaderea mediei pe tot anul 2011. "Cand ai o diferenta mare de la o luna la alta, de la un an la altul, exista o diferenta si intre inflatia medie si cea la finele anului", mai spune analistul.

Rata inflatiei, influentata de saracie

Un alt factor care a dus la rata mare a inflatiei comparativ cu restul statelor europene este situatia atipica a economiei romanesti.

In primul rand, agricultura are o pondere foarte mare in PIB, iar cosul de trai al romanului contine preponderant bunuri alimentare. Pretul acestora depinde foarte mult de cursul de schimb, Romania importand un procent mult mai mare de alimente fata de restul statelor din UE.

"Veniturile romanilor sunt mici, ceea ce inseamna ca consumul este orientat spre bunuri alimentare", spune Daianu.

Ce ne asteapta in 2012

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a majorat recent prognoza de inflatie pentru 2012, de la 3 la 3,2%, tinta ramanand 3%. Cel mai mic nivel al ratei anuale a inflatiei ar urma sa fie atins luna aceasta, de 2%.

In ianuarie, s-a inregistrat o scadere usoara a preturilor, de pana 1%, la anumite categorii de alimente, cum ar fi faina, cartofi, oua si miere de albine.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost la combustibili (1,16%), tutun (1%), fructe proaspete (1%).

#crestere preturi, #inflatie romania, #preturi alimente, #pret mancare, #daniel daianu, #crestere economica , #Inflatie