Miliarde de dolari câștigate din tranzacționarea inflației! Cine profită de pe urma sărăcirii majorității populației

Marti, 22 Februarie 2022, ora 16:40
683 citiri
Miliarde de dolari câștigate din tranzacționarea inflației! Cine profită de pe urma sărăcirii majorității populației
Prețurile instrumentelor derivate au atins un maxim istoric în noiembrie și se tranzacționează în continuare la peste dublul mediei istorice.

Inflația peste un anumit nivel este considerată de aproape toată lumea ca fiind un fenomen toxic pentru economii și populație, pentru că limitează dezvoltarea economică reală și scade nivelul de trai.

Există însă un mic grup de traderi pe bursă foarte specializați care au adus în ultimul an, de pe urma inflației, câștiguri de miliarde de dolari pentru băncile sau fondurile speculative pentru care lucrează.

Peste 2 miliarde făcute doar de cele mai mari bănci

Astfel, cele mai mari bănci de pe Wall Street au realizat în total profituri de aproximativ 2,3 miliarde de dolari din specularea inflației în 2021, mai mult decât dublu față de ceea ce au câștigat în 2019, potrivit datelor de la Vali Analytics Ltd. -- un impuls binevenit pe măsură ce alte tipuri de tranzacționare cu venit fix s-au epuizat, scrie Bloomberg.

Doar la JPMorgan Chase & Co. din New York, șeful global al ratelor neliniare a contribuit la generarea de aproximativ 300 de milioane de dolari din tranzacțiile cu inflație anul trecut, în timp ce comercianții de la Barclays Plc și Morgan Stanley au profitat și ei, arată sursa citată.

Iar tranzacționarea zilnică medie cu obligațiuni guvernamentale și instrumente derivate legate de inflație a crescut cu 30% față de acum un an și mai mult decât dublul nivelului din 2019, potrivit datelor de la Tradeweb Markets Inc. din Londra.

O modalitate prin care un trader ar putea câștiga bani din inflație în zilele noastre este utilizând un derivat cunoscut sub numele de swap de inflație cu cupon zero.

Derivatele, preț record pe bursă

Posesorul plătește o rată fixă unui vânzător și, în schimb, primește o rată a dobânzii variabilă legată de un indicator de referință, cum ar fi IPC (indicele prețurilor de consum) din SUA, după o anumită perioadă de timp.

Un investitor care a cumpărat un swap pe 12 luni în urmă cu un an ar primi astăzi un câștig de peste 5%, explică specialiștii.

Traderii pe bursă cumpără și vând, de asemenea, valorile mobiliare pentru a exploata variațiile de preț și pentru a înregistra profituri pe termen scurt.

Prețurile instrumentelor derivate au atins un maxim istoric în noiembrie și se tranzacționează în continuare la peste dublul mediei istorice.

Au sărit cel mai mult în data 10 februarie, depășind maximul ultimului deceniu, când Departamentul Muncii din SUA a publicat cifrele neașteptat de ridicate ...citeste mai departe despre "Miliarde de dolari câștigate din tranzacționarea inflației! Cine profită de pe urma sărăcirii majorității populației" pe Ziare.com

#inflatie Marea Britanie , #Stiri Macroeconomie