Comisia Europeana: Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA

Luni, 21 Septembrie 2020, ora 14:04
830 citiri
Comisia Europeana: Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA
Foto: Pixabay.com

Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind deficitul de incasare al acestei taxe.

"Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA, arata Comisia Europeana in raportul privind deficitul de incasare al acestei taxe, consecinta fiind ca statul are dificultati in indeplinirea functiilor principale, respectiv oferirea de servicii publice. Indicatorul publicat de CE care masoara diferenta dintre TVA potential de incasat la buget, estimata pe baza tuturor tranzactiilor din economie si cea efectiv incasata in conturile trezoreriei statului, este ilustrativ pentru capacitatea de colectare a administratiei fiscale. Desi Romania a experimentat de-a lungul timpului multe modificari legislative si proceduri sperand ca va imbunatati nivelul incasarilor, rezultatele se lasa asteptate. Aceste deficiente sunt cu atat mai vizibile in ultima vreme, cu cat veniturile bugetare au avut de suferit in contextul crizei COVID-19 si al majorarii cheltuielilor", a explicat Daniel Anghel, liderul departamentului de Serviciilor fiscale si Juridice PwC Romania.

Deficitul bugetului national arata ca, dupa primele sapte luni din 2020, statul a cheltuit cu 50 de miliarde de lei mai mult decat a incasat.

In aceeasi perioada din anul trecut deficitul se afla la 18 miliarde de lei. In vreme ce cheltuielile cu salariile din sectorul public si pensiile au crescut constant in ultimii ani, ajungand sa reprezinte 96,3% din veniturile fiscale si contributiile sociale la buget, colectarea taxelor si impozitelor a ramas la aceeasi pondere redusa, in jurul a 26% din PIB, care plaseaza Romania pe penultimul loc din UE.

Romania nu incaseaza asa cum ar trebui banii de TVA

In contrapartida cu majorarea cheltuielilor, administratia fiscala nu a fost intarita in acesti ani prin implementare de sisteme IT, pregatirea personalului sau demararea unor procese de reforma coordonate.

In conditiile unui deficit bugetar estimat la 8,6% din PIB in 2020, o posibila majorare a fiscalitatii de anul viitor pentru compensarea golurilor si finantarea cheltuielilor nu este o solutie pe termen mediu si lung pentru Romania, mai ales in contextul crizei cand operatorii economici au nevoie de stimulente, nu de o impovarare fiscala suplimentara.

"O colectare mai buna a taxelor existente ar ajuta bugetul sa se echilibreze, iar diminuarea decalajului de TVA este nu doar posibila, ci necesara si obligatorie. De altfel, cuantificarea deficitului de incasa ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA" pe Ziare.com

#bugetul romaniei tva, #romania nu incaseaza TVA, #rata incasare tva scazuta , #Stiri Macroeconomie