Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Creditarea pentru locuințe au crescut cu peste 12% în martie. Cu cât a crescut creditul pentru consum

Creditarea pentru locuințe au crescut cu peste 12% în martie. Cu cât a crescut creditul pentru consum
Creditele pentru locuințe acordate populației au consemnat un avans anual de peste 12% în martie.
Peste 82% din total au reprezentat credite acordate în lei, în timp ce creditele în euro au fost la nivelul de 16,5%.

BNR și-a exprimat la finalul anului trecut și începutul lui 2022 îngrijorări cu privire la riscul de nerambursare a creditelor.

Avans dublu față de creditele pentru consum

Creditele pentru locuințe acordate gospordăriilor populației au depășit în luna martie a anului curent 103 miliarde lei, ceea ce echivalează cu un avans anual (în comparație cu martie 2021) de peste 12,6%.

Este un ritm de creștere mai mult decât dublu față de avansul creditelor pentru consum acordate populației, care au crescut în aceeași perioadă cu puțin peste 5%, ajungând în martie la 63,96 miliarde lei, potrivit buletinului lunar al BNR.

Pe total (consum și locuințe), creditele acordate pentru gospodăriile populației în martie 2022 au însumat 166,98 miliarde lei, un avans anual de peste 9,6%.

Îngrijorările BNR

Trebuie amintit faptul că BNR și-a exprimat în mai multe rânduri preocuparea asupra riscului de nerambursare a creditelor, în condițiile contextului economic dificil atât pentru populație, cât și pentru economie, în asamblul ei.

Cu toate acestea, în ultimul sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei realizat de BNR în rândul instituțiilor de credit s-a estimat faptul că cererea pentru finanțare nu va scădea în primul trimestru al lui 2022, atât popualția cât și companiile fiid în mare nevoie de bani.

Circa 57% dintre băncile care operează pe piața din România au anticipat păstrarea constantă a cererii de credite destinate achiziției de locuințe și terenuri în primele trei luni din 2022, restul de 28,5% și 14,5% estimând creșterea moderată, respectiv scăderea moderată a cererii.

Avansul lunar

Și în cazul avansului lunar, creșterea din martie a creditelor acordate pentru locuințe a devansat-o pe cea a creditelor de consum.

Astfel, avansul creditelor acordate pentru locuințe în martie 2022 a fost de peste 1%, în comparație cu luna anterioară.

De cealaltă parte, creditele de consum au crescut față de februarie 2022 subunitar, cu 0,6%. De asemanea, totalul creditelor acrodate populației de către bănci a consemnat un avans lunar subunitar, de 0,9%.

Predomină creditele în lei

Pe tipuri de valută, în ca ...citeste mai departe despre "Creditarea pentru locuințe au crescut cu peste 12% în martie. Cu cât a crescut creditul pentru consum" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 09 Mai 2022, ora 16:23

 Articol citit de 599 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor