Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

De ce ne descurcăm tot mai greu, deși economia crește. Analist: ”A devenit mai ceva ca o loterie să faci estimări”

De ce ne descurcăm tot mai greu, deși economia crește. Analist: ”A devenit mai ceva ca o loterie să faci estimări”
Banii nu vor mai fi suficienți în curând FOTO: Pixabay.com
Nivelul de trai al românilor este în scădere abruptă, însă datele statistice arată altceva. Rapoartele Institutului Național de Statistică arată că de fapt o ducem bine, dacă este să ne raportăm la creșterea economică surprinzător de mare din prima jumătate a anului.
Conform raportului INS, publicat miercuri, 17 august, economia României a crescut cu 5,8%, în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2021, atât pe seria brută, cât şi pe pe seria ajustată sezonier, iar în trimestrul 2 a avut o apreciere cu 2,1% raportat la trimestrul anterior).

Analist: Inflația a umflat totul, iar acest lucru se vede în PIB

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu acordat Ziare.com de ce avem acest paradox de creștere economică, deși oamenii se plâng că nu mai au cu ce să-și cumpere alimente și ce ne așteaptă în perioada următoare.

”Inflația a umflat de fapt aceste creșteri de prețuri, cifrele de afaceri ale companiilor, încasările statului, în acest an, iar acest lucru se reflectă în PIB.

Probabil că este un ultim val pentru că datele de la Institutul Național de Statistică privind producția industrială, cifra de afaceri din comerț, comenzile noi din industrie, toate acestea au scăzut în trimestrul 3 iar trimestrele 3 și 4 vor fi, trimestre de stagnare, poate chiar de scădere economică, lucru ce este confirmat chiar și de Banca Națională în ultimul raport privind inflația.

Astfel că această creștere economică este una efemeră, marcată de inflație și de dorința oamenilor de a încerca să cumpere cât mai multe lucruri și servicii înainte de a se scumpi.

Pe toți ne-a lovit inflația, tuturor ne-a scăzut puterea de cumpărare din cauza acestei inflații de 15%, iar efortul financiar pe care l-au făcut românii în trimestrele 1 și 2 se reflectă practic în PIB”, a explicat Adrian Negrescu.

Ce ne așteaptă în perioada următoare

Expertul a mai spus că, deși se estimează o scădere a inflației spre toamnă-iarnă, lucrul acesta este încă incert din cauza prețurilor la energie.

”Inflația, așa cum anticipam la începutul anului, va atinge maximul în această vară, urmând ca din toamnă să se reducă treptat și să coboare până undeva la 12-13%. Vom avea în continuare creșteri de prețuri dar nu atât de accentuate cum le-am avut până acum.

Marele semn de întrebare din punctul meu de veder ...citeste mai departe despre "De ce ne descurcăm tot mai greu, deși economia crește. Analist: ”A devenit mai ceva ca o loterie să faci estimări”" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 17 August 2022, ora 21:30

 Articol citit de 523 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor