Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Autoritatea de Supraveghere Financiara: Unele criptoactive sunt extrem de riscante si speculative

Autoritatea de Supraveghere Financiara: Unele criptoactive sunt extrem de riscante si speculative
Autoritatea de Supraveghere Financiara, despre criptoactive FOTO Facebook/ Autoritatea de Supraveghere Financiara
Unele criptoactive sunt extrem de riscante si speculative, astfel incat consumatorii trebuie sa fie atenti la riscurile ridicate existente in cazul cumpararii sau detinerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toti banii investiti, avertizeaza reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), intr-un comunicat.
"Criptoactivele se prezinta sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt inca reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, asa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare. In acest context, avertizam consumatorii romani ca, in cazul tranzactionarii de criptoactive, acestia nu beneficiaza de protectia si garantiile asociate cu serviciile financiare reglementate", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si furnizorii de portofele digitale trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

In septembrie 2020, Comisia Europeana a prezentat un pachet privind finantele digitale, care include strategia privind finantele digitale si propuneri legislative privind criptoactivele si rezilienta digitala. Prin acest pachet, CE isi propune sa sprijine dezvoltarea competitiva a sectorului financiar al UE si sa ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurand in acelasi timp protectie consumatorilor si stabilitate pietelor.

"Reamintim consumatorilor ca propunerea este inca in discutie, fiind supusa procesului co-legislativ si, prin urmare, consumatorii nu beneficiaza in prezent de niciuna dintre garantiile prevazute in propunerea respectiva, deoarece aceasta nu este inca adoptata ca legislatie UE", se mai spune in comunicat.

De asemenea, reprezentantii ASF aduc in atentie si mentiunile existente in cadrul raportului privind tendintele, riscurile si vulnerabilitatile al Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), la ale caror lucrari ASF participa in mod activ, raport care retine unele aspecte cu privire la criptoactive. Printre aceste aspecte se numara: impactul COVID-19 care continua sa alimenteze digitalizarea, cu rezultate pozitive pentru consumatori si firme, dar, in acelasi timp, cu provocari si riscuri, in special legate de rezilienta cibernetica.

Totodata, in spatiul cripto, pretul Bitcoin este la maxim istoric, alimentat de cererea puternica a in ...citeste mai departe despre "Autoritatea de Supraveghere Financiara: Unele criptoactive sunt extrem de riscante si speculative" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 22 Aprilie 2021, ora 10:18

 Articol citit de 595 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor