Cum obții un randament bun al culturii de grâu

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 18:49
931 citiri
Cum obții un randament bun al culturii de grâu
FOTO: shutterstock.com

Grâul este a patra cultură mondială și principala cultură de cereale din UE. Important pentru agricultura din România, grâul înregistrează producții medii de peste 4 t/ha, pe fondul unui climat blând. Pentru a obține un randament bun și o productivitate ridicată a culturilor de grâu, este necesar ca producătorii să înțeleagă modul în care funcționează interacțiunea dintre plantă și mediu, pentru a efectua o planificare strategică a celor mai bune practici agricole.

Alege soiurile de grâu cu o capacitate ridicată de producție

Ca producție, grâul este cultivat în țara noastră pe aproximativ 25% din suprafața arabilă. Calitatea recoltei și capacitatea de producție la culturile de grâu sunt influențate de mai mulți factori. Însușirile genetice ale soiului, condițiile climatice, nivelul de fertilizare și combaterea agenților patogeni sunt câțiva dintre factorii care contribuie la creșterea productivității și calității recoltelor de grâu. Pentru a beneficia de cele mai bune randamente ale culturii, fermierii se pot orienta către soiuri cu o capacitate ridicată de producție. Particularitățile unui soi de grâu influențează potențialul de producție al culturii. Cei mai mari producători de grâu din Europa cultivă soiuri timpurii și semitimpurii. Aceste soiuri au o rezistență bună la secetă, o toleranță bună față de principalele boli foliare și permit creșterea unei culturi de calitate. Sistemul radicular al grâului este slab dezvoltat, de aceea, elementele nutritive trebuie absorbite într-un timp relativ scurt. Soiurile Glosa, Otilia, Pajura, Pitar, Avenue, Dropia, Anapurna, Izvor, Chevalier au o foarte bună adaptabilitate la factorii climatici din țara noastră. Aceste soiuri au o bună rezistență la secetă, la cădere și la iernare. Soiul Glosa este cel mai cultivat soi de grâu românesc. Acesta oferă producții bune în zona de sud a țării, dar și în zona Banatului. Soiul Pitar se remarcă prin calitatea superioară de panificație și rezistența foarte bună la cădere, la iernare sau secetă.

Ține cultura departe de buruieni, boli, dăunători

Controlul inadecvat al buruienilor este unul dintre principalii factori care influențează randamentul scăzut al culturii de grâu. Erbicidarea grâului pentru combaterea buruienilor este principala lucrare de îngrijire la cultura de grâu. Pierderile de recoltă, cauzate de creșterea buruienilor, sunt cuprinse între 10-70%; de aceea, este importantă aplicarea unor erbicide eficiente, precum Biathlon® 4D. Acest erbicid are la bază două substanțe active: tritosulfuron și florasulam, care acționează încă din primele ore de la aplicare.

În România, cele mai întâlnite boli ale grâului sunt: făinarea, fuzarioza, septorioza și ruginile grâului. Fungicidele oferă protecție asupra plantelor de grâu, îmbunătățind constant randamentul și productivitatea recoltelor. Priaxor® EC este cel mai avansat fungicid pentru cereale, cu o acțiune preventivă, curativă și eradicativă, dată de cele două substanțe active: fluxapiroxad și piraclostrobin. Datorită combinației celor două substanțe active, acest produs poate fi utilizat ca tratament al grâului, întrucât oferă control asupra unui spectru larg de boli foliare, în special asupra septoriozei, și aduce un beneficiu împotriva dezvoltării rezistenței bolilor. Un fungicid care face echipă bună cu Priaxor® EC este pachetul fungicid Revystar Flex, care aplicat în primul tratament combate bolile care apar primăvara devreme precum făinarea, septorioza sau ruginile, oferind o acțiune rapidă și de lungă durată.

Ține cont de factorii ce influențează producția în culturile de grâu

Indicii de performanță pentru calitatea boabelor de grâu sunt influențați de o serie de factori:

  • Calitatea solului – azotul este principalul element nutritiv de care are nevoie grâul. Înainte de plantarea grâului, este esențială analiza solului. Dacă există zone slab drenate, cu expunere la temperaturi scăzute, este necesar să se realizeze un tratament adecvat al solului, pentru a permite buna dezvoltare a plantelor.
  • Factorii de mediu – determină în mod direct întreg ciclul de cultură. Precipitațiile, umiditatea și temperatura influențează semnificativ indicatorii de calitate ai grâului. Umiditatea ideală pentru cultivarea grâului este de aproximativ 70%.
  • Tehnologia de cultură – presupune adoptarea unor practici și tehnici agricole adaptate climei, reliefului și particularităților solului. Pregătirea solului, fertilizarea, utilizarea eficientă a tratamentelor, combaterea bolilor, dăunătorilor și a buruienilor sunt principalele practici care optimizează tehnologia de cultivare a grâului.

Realizează fertilizarea corectă a solului

Grâul reacționează pozitiv la aplicarea îngrășămintelor organice și minerale, în toate condițiile climatice din țara noastră. Pentru obținerea unor producții mai mari, fertilizarea grâului este esențială. O fertilizare corectă asigură un flux constant de substanțe nutritive, necesare formării aparatului radicular. Fertilizarea de toamnă a grâului presupune aplicarea de îngrășăminte cu azot și fosfor, în special pe solurile sărace în azot, în zonele umede, în anii mai ploioși sau după plantele premergătoare care consumă o cantitate mare de azot - porumb, sfeclă pentru zahăr sau floarea-soarelui. Fertilizarea de primăvară se face timpuriu, când grâul pornește în vegetație, iar solul conține puține elemente solubile. Fertilizarea trebuie făcută fazial, în funcție de nevoile biologice ale plantelor. Se folosesc în special azotul și ureea, cât timp temperaturile sunt situate sub 15°C.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #grau, #randament cultura grau , #Agricultura