De ce nu scade prețul benzinei dacă petrolul s-a ieftinit. Prognoza unui expert în energie

Joi, 18 August 2022, ora 03:00
711 citiri
De ce nu scade prețul benzinei dacă petrolul s-a ieftinit. Prognoza unui expert în energie
Prețul petrolului a scăzut mult, prețul benzinei mai puțin FOTO: pixabay.com

Prețul petrolului a scăzut brusc în ultima perioadă, însă această diminuare abia se vede în costurile practicate la pompă. Se pare însă că această ieftinire nu va dura foarte mult pentru că experții estimează o revenire a prețului petrolului.

Benzina și motorina sunt mai ieftine față de luna trecută și chiar față de luna aprilie a acestui an când cotația petrolului era similară cu cea de acum însă ieftirea s-a făcut mult mai lent decât ne-am fi așteptat.

Expert: Dacă leul nu se devaloriza, aveam același preț

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce a scăzut prețul petrolului acum și de ce prețul combustibililor la pompă nu scade în același ritm cu cel al barilul de petrol, deși când crește prețul acestuia, benzina și motorina se scumpesc instant.

”În primul rând trebuie să avem în vedere această situație a scăderii prețului pe piețele internaționale în ceea ce privește petrolul. Acesta este în intervalul preconizat de specialiști de 90-100 de dolari/ baril. În ultimele zile a înregistrat chiar o scădere care este pusă de analiști pe seama câtorva situații. O situație este legată de scăderea consumului în China ceea ce a făcut să existe un mic excedent pe piață care a dus la scăderea prețului.

De asemenea, există discuții, în momentul de față în ceea ce privește creșterea cantității de țiței iranian care să intre pe piața mondială. Începând din 2015 Iranului i se impusese un embargo să mai vândă țiței din cauza programului nuclear pe care îl dezvolta.

Acestea ar fi explicațiile pentru scăderea prețului petrolului din ultima perioadă sub nivelul preconizat în urmă cu 30 de zile, cu 1-3 dolari”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Pe lângă factorii geopolitici care influențează scăderea sau creșterea prețului barilului și, implicit, costurile combustibililor la pompă, este important să avem în vedere o serie de alți factori. Dumitru Chisăliță explică acest mecanism.

”Ce se întâmplă mai departe în România la pompă? Este foarte important să coroborăm aceste date: pe data de 15 august aveam la țiței exact același preț la baril pe care l-am avut și pe 10 aprilie 2022. Sunt, însă, câteva particularități.

Prețul benzinei, în 10 aprilie era 7,78 de lei/litru, iar în 15 august era 7,52 lei/litru. Putem observa, de fapt, că la același preț al ...citeste mai departe despre "De ce nu scade prețul benzinei dacă petrolul s-a ieftinit. Prognoza unui expert în energie" pe Ziare.com

#a scazut benzina, #pret petrol, #plin benzina, #cat costa un plin de combustibil, #cotatii petrol, #pret motorina pompa , #Stiri Macroeconomie