De ce plafonarea prețului la energie și gaze nu rezolvă problema. Tot consumatorii vor achita nota: „Va fi o iarnă a suferinței”

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 03:14
548 citiri
De ce plafonarea prețului la energie și gaze nu rezolvă problema. Tot consumatorii vor achita nota: „Va fi o iarnă a suferinței”
„Plafonarea prețurilor la consumatorul final face ca să nu mai existe o responsabilitatea a furnizorului în asigurarea cu gaze și energie a consumatorului final, aceasta urmând a fi preluată de către Stat” FOTO Pexels.com

Timpul trece, iarna bate la ușă iar soluțiile „miraculoase” autohtone pe care autoritățile le propun par a fi ciuntite și neviabile pentru gestionarea crizei de energie și gaz. Pe această cale, apar controverse tot mai adânci legate de ceea ce se numește „plafonarea prețurilor la energie si gaze”.

Textul proiectul de lege privind plafonarea, așa cum a fost redactat, este neclar si interpretabil, nespecificând la care dintre prețurile pieții se referă legea: prețul la producător sau la consumatorul final?

Potrivit Asociației Energia Inteligentă (AEI) niciuna dintre variante nu ar fi indicată pentru că:

plafonarea prețului la producători ar determina o creștere a exporturilor având în vedere “foamea” de energie și gaze din Europa și prețurile ridicate care există pe piețele din centrul si estul Europei.„acest fapt ar duce la adâncirea și mai mare a lipsei cantităților de energie din România, cu consecințe în asigurarea cu gaze și energie a consumatorilor și o creștere a prețurilor în România datorită importurilor (exportăm ieftin – importăm scump). Trebuie să avem în vedere că o mare parte din gaze și energie electrică a fost vândută, astfel o eventuală plafonare la producător se poate aplica doar pentru cantitățile nevândute. Plafonarea la producători pe lângă faptul că poate lăsa fără gaze și energie electrică, consumatorii nu garantează că prețul urmează să scadă la consumatorul final, atât timp cât furnizorii pot să achiziționeze energie la un preț plafonat și au libertatea să-l vândă la orice preț”, a completat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

prin plafonarea prețului la consumatorul final, în condițiile în care prețul energiei pe care-l achiziționează furnizorul este mai mare decât cel din plafon, furnizorii pot să fie în imposibilitatea de a achiziționa și a asigura cu gaze și energie electrică consumatorii, respectiv riscăm să fie sincope în alimentarea consumatorilor în iarnă.„există posibilitatea ca furnizorii să primească de la stat diferența între prețul cu care achiziționează energia și prețul cu care se vinde plafonat energia. Dar această situație va determina creșterea și mai mult a prețului pe piața angro, furnizorii neavând nici un interes să mai negocieze prețuri scăzute de achiziției a energiei marfă, iar producătorii/importatorii au tot interesul să crească cât mai mult p ...citeste mai departe despre "De ce plafonarea prețului la energie și gaze nu rezolvă problema. Tot consumatorii vor achita nota: „Va fi o iarnă a suferinței”" pe Ziare.com

#plafonare pret energie electrica populatie, #energie, #gaze, #Dumitru Chisalita, #Daniel Daianu, #carbune , #Stiri Macroeconomie