Gaura uriașă pe care o aduce lipsa digitalizării la bugetul de stat. Peste 90% dintre instituțiile publice nu merg mai departe de un tabel în Excel

Duminica, 03 Iulie 2022, ora 23:33
486 citiri
Gaura uriașă pe care o aduce lipsa digitalizării la bugetul de stat. Peste 90% dintre instituțiile publice nu merg mai departe de un tabel în Excel
România se află pe ultimul loc într-un raport al Comisiei Europene privind digitalizarea serviciilor publice FOTO Pixabay

România este recunoscută pentru internet de mare viteză și lucrători în IT foarte buni, însă la un capitol stăm cel mai prost în Uniunea Europeană: digitalizarea administrației publice.

România se află pe ultimul loc într-un raport al Comisiei Europene privind digitalizarea serviciilor publice.

Daniel Homorodean, expert în digitalizarea achizițiilor publice și membru al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software si Servicii a declarat, pentru Ziare.com, că digitalizarea eficientă a achizițiilor publice ar putea aduce la bugetul de stat 4 miliarde de euro.

„Situația economică precară și nevoia statului de realiza economii, dar și nevoia de eficiență în PNRR, silește Statul să fie mult mai atent la cheltuielile bugetare. În același timp, noua lege a achizițiilor publice, prin care se ridică pragul în ceea ce privește achizițiile publice directe în cazul lucrărilor publice și al achiziției de bunuri și servicii, aduce din nou în discuție capacitatea instituțiilor de a gestiona eficient achizițiile publice.

România se angajează prin PNRR să asigure o infrastructură digitală coerentă și integrată la nivelul administrației publice din România care să ofere servicii digitale de înaltă calitate atât cetățenilor, cât și companiilor.

Implementarea pe scară largă a soluțiilor digitale va contribui, la creșterea gradului de transparentizare a activității autorităților statului și la reducerea barierelor birocratice”, a declarat expertul.

Digitalizarea achizițiilor publice

Daniel Homorodean este de părere că lipsa digitalizării aduce pierderi uriașe la bugetul de stat.

„Am avut ocazia, personal și prin echipa pe care o conduc, să analizăm activitatea specifică achizițiilor publice în multe instituții, de toate mărimile, din toată țara. Ceea ce observasem deja în multe cazuri ne-a fost întărit de analiza pe care am realizat-o foarte recent, cu ajutorul celei mai mari comunități online a specialiștilor în domeniu, care cuprinde circa 14.000 participanți. Instituțiile au nevoie în primul rând să își asigure capacitatea de urmărire a informațiilor aferente activității de achiziție publică, a căror cantitate este substanțială, iar aceste informații să poată fi ușor verificate și auditate. 

Pe lângă eventualele fapte de corupție, pierderile cele mai mari în achizițiile publice sunt generate de dificultățile de ges ...citeste mai departe despre "Gaura uriașă pe care o aduce lipsa digitalizării la bugetul de stat. Peste 90% dintre instituțiile publice nu merg mai departe de un tabel în Excel" pe Ziare.com

#digitalizare, #digitalizarea Romaniei, #institutii publice, #functionari publici , #Stiri Macroeconomie