Furnizori de energie electrică şi gaze naturale, printre care Engie România, E-ON Energie, amendaţi de ANPC pentru neregulile din contracte

Joi, 07 Octombrie 2021, ora 09:14
851 citiri
Furnizori de energie electrică şi gaze naturale, printre care Engie România, E-ON Energie, amendaţi de ANPC pentru neregulile din contracte
Totalul amenzilor a fost de aproape 500 000 de lei FOTO Hepta

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat cu amenzi pornind de la 10.000 de lei, dar care au ajuns până la sute de mii de lei, furnizori de energie electrică şi gaze naturale, printre care Engie România, E-ON Energie, pentru practici comerciale incorecte, ca urmare a neregulilor din contracte, care au avut drept consecinţă majorarea considerabilă a preţurilor.

Contracte modificate la doar trei luni de la încheiere şi în interiorul perioadei de valabilitate de 12 luni, uneori fără să existe un acord al clientului nici măcar pe contractul iniţial, oferte înşelătoare sau incomplete sunt câteva dintre neregulile constatate de inspectorii ANPC, care au impus eliminarea acestora, consecinţa fiind limitarea creşterii preţurilor.

În perioada 30 august - 28 septembrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat controale la operatorii economici, furnizori de energie electrică şi gaze naturale cu activitate de furnizare la clienţii finali, privind modul de respectare a prevederilor legale la prestarea serviciilor de furnizare a energiei electrice şi furnizare a gazelor naturale.

Controalele au vizat. printre altele, ofertele prezentate şi concordanţa între tarifele prezentate în oferte şi tarifele la încheierea contractelor; eventuale practici comerciale incorecte la încheierea contractelor sau modificarea acestora în defavoarea consumatorilor, precum şi existenţa unor clauze abuzive în contracte.

Nereguli la Engie România SA

În cazul Engie România SA, ca urmare a reclamaţiilor clienţilor, s-a stabilit că nu a fost respectat termenul de notificare prevăzut în contract, în ceea ce priveşte expirarea perioadei contractuale, respectiv încheierea unui nou contract la alt tarif, amenda aplicată fiind de 10.000 lei. Ulterior, Engie şi-a notificat utilizatorii.

Alte deficienţe constatate de inspectorii ANPC s-au referit la nerespectarea termenului de 12 luni pentru ofertele de preţ la gazele naturale şi notificarea cu un preţ mult mai mare într-un interval de 3 luni de la notificarea iniţială, considerându-se că a fost făcută o discriminare între consumatorii care semnaseră deja un contract şi cei care nu semnaseră şi cărora li s-a modificat preţul iniţial. ”Pentru facturile cu perioade de regularizare pe anii anteriori, sumele aplicate sunt incomparabil mai mari decât consumurile realizate”, au constatat reprezenta ...citeste mai departe despre "Furnizori de energie electrică şi gaze naturale, printre care Engie România, E-ON Energie, amendaţi de ANPC pentru neregulile din contracte" pe Ziare.com

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#criza energie, #gaze naturale, #energie electrica, #furnizor energie electrica, #anpc , #Stiri Macroeconomie