Cum a ajuns să favorizeze obezitatea majorarea prețului legumelor. "Mulți sunt tentați să economisească cumpărând ce este mai accesibil"

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 03:25
599 citiri
Cum a ajuns să favorizeze obezitatea majorarea prețului legumelor. "Mulți sunt tentați să economisească cumpărând ce este mai accesibil"
Obezitatea este favorizată de ieftinirea dulciurilor

Cazurile de supraponderabilitate și obezitate în rândul copiilor și al adolescenților sunt mai numeroase ca niciodată.

Foarte mulți sunt tentați să economisească bani cumpărând ce este mai accesibil, deși este extrem de periculos pentru sănătatea celor mici pe termen lung. Astfel, scumpirea legumelor și ieftinirea dulciurilor favorizează obezitatea, este de părere medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității.

Obezitatea este o problemă majoră cu care se confruntă întreaga planetă și care amenință sănătatea și viața a sute de milioane de oameni. 4 milioane dintre aceștia mor anual din cauza complicațiilor generate de obezitate.

Se estimează că în 2050, peste jumătate din populația planetei va fi obeză, arată medicul.

Una dintre cauze o reprezintă educația alimentară, dar și economia de piață care face ca dulciurile și alimentele procesate să fie mai ieftine decât fructele, legumele și alte alimente care protejează sănătatea.

„Educația alimentară trebuie să înceapă în familie încă din primii ani de viață. Este responsabilitatea părinților să îi obișnuiască pe cei mici cu un stil alimentar sănătos. În loc să le ofere alimente procesate din magazine și dulciuri hipercalorice, să aleagă preparate din ingrediente naturale gătite în casă, cu multe legume proaspete și fructe sau nuci ca desert, fără mult zahăr.

Din păcate, nici economia de piață nu îi ajută în acest sens. Prețul fructelor și legumelor s-a dublat în ultimii 30 de ani la nivel internațional, în timp ce prețul dulciurilor și al alimentelor procesate s-a ieftinit. Nu e de mirare că foarte mulți sunt tentați să economisească bani cumpărând ce este mai accesibil, deși este extrem de periculos pentru sănătatea celor mici pe termen lung”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității.

Este mai ieftin și mai la îndemână să cumperi dulciuri și produse hipercalorice, pline de aditivi și zahăr, ambalate, care rezistă depozitate în casă, decât să achiziționezi fructe și legume și alte alternative sănătoase.

”Situația aceasta îi încurajează pe părinți, spre exemplu, să nu mai depună efort pentru a organiza un plan alimentar sănătos pentru copiii lor. La fel, cei mici devin rapid victimile gustului plăcut al alimentelor de tip fast food și al dulciurilor, bogate în potențatori de gust, și nu v ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns să favorizeze obezitatea majorarea prețului legumelor. "Mulți sunt tentați să economisească cumpărând ce este mai accesibil"" pe Ziare.com

#obezitate, #scumpiri, #dulciuri , #Stiri Macroeconomie