Economia zonei euro a crescut neaşteptat în ultimele luni din 2022. Prognoza pozitivă a experților privind recesiunea

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 13:53
394 citiri
Economia zonei euro a crescut neaşteptat în ultimele luni din 2022. Prognoza pozitivă a experților privind recesiunea
Ședință a unui for economic din zona euro FOTO Hepta

Zona euro a înregistrat creştere economică în trimestrul patru din 2022, evitând recesiunea, deşi costurile ridicate cu energia, scăderea încrederii şi majorarea dobânzilor au afectat regiunea, transmite Reuters.

Conform datelor preliminare publicate marţi, 31 ianuarie, de Eurostat, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au trecut la moneda euro a crescut cu 0,1% în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 1,9% faţă de perioada octombrie-decembrie 2021. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin trimestrial de 0,1% şi o creştere anuală de 1,8%.

În trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o creştere de 0,3%, iar faţă de perioada iulie-septembrie 2021 un avans de 1,9%.

În rândul celor mai mari state membre UE, Germania a raportat un declin de 0,2%, iar Italia de 0,1%, în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce Franţa şi Spania au raportat creşteri de 0,1% şi, respectiv, 0,2%. Eurostat urmează să publice datele revizuite în 14 februarie 2023.

În cel mai recent raport World Economic Outlook, publicat marţi, Fondul Monetar Internaţional prognozează că Germania şi Italia vor evita recesiunea în acest an, iar "economiile europene au arătat o rezistenţă mai mare decât se preconiza", în pofida efectelor războiului. Conform previziunilor FMI, zona euro ar urma să urce cu 0,7% în 2023, faţă de un nivel de 0,5% previzionat în octombrie, şi după o expansiune de 3,5% în 2022. Europa s-a adaptat mai rapid la costurile ridicate ale energiei decât se estima, iar o atenuare a preţurilor energiei a ajutat regiunea, consideră FMI.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană în ansamblu, datele preliminare arată că Produsul Intern Brut a rămas stabil în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, şi a crescut cu 1,8% faţă de perioada octombrie - decembrie 2021.

În trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, UE a înregistrat o creştere de 0,3%, iar faţă de perioada iulie-septembrie 2021, un avans de 2,5%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni s-au înregistrat în Irlanda (3,5%), Letonia (0,3%), Spania şi Portugalia (ambele cu 0,2%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Lituania (minus 1,7 ...citeste mai departe despre "Economia zonei euro a crescut neaşteptat în ultimele luni din 2022. Prognoza pozitivă a experților privind recesiunea" pe Ziare.com

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#recesiune Europa, #zona euro, #crestere economica , #Stiri Macroeconomie