Editorial Mircea Cosea Gazele de sist - poluarea este a noastra, beneficiul al altora

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 09:42
2207 citiri
Editorial Mircea Cosea Gazele de sist - poluarea este a noastra, beneficiul al altora

Ministrul Mediului, doamna Rovana Plumb, a sustinut zilele trecute ca explorarea gazelor de sist in Romania nu prezinta niciun risc pentru ca aceasta se face ca si in cazul explorarii gazelor conventionale, si nu prin fracturare hidraulica, si a precizat ca a dat aviz de mediu pentru explorarea in zona Dobrogea.

Prin aceasta declaratie, doamna ministru se pozitioneaza diametral opus fata de ceea ce sustinea doar cu cateva luni in urma, in perioada campaniei electorale.

Atunci, in contextul unei largi opozitii populare impotriva inceperii exporarilor, USL a promis ca daca va prelua guvernarea va interzice orice activitate in acest domeniu.

Oricum, prin decizia de incepere a explorarilor, actuala guvernare isi pierde din credibilitate dar este interesant de stiut daca in cele cateva luni care au trecut de la alegeri s-a beneficiat de informatii noi si studii aprofundate care sa schimbe radical pozitia ministerului sau, pur si simplu," la razboi ca la razboi", adica la alegeri poti sa spui vrute si nevrute caci orice mijloc populist este bine venit daca iti aduce voturi.

Explorarea este al fel de riscanta ca exploatarea

Ultimii ani se remarca in intrega lume printr-o atentie sporita acordata gazelor de sist. Doua au fost motivele. Primul este economic : exploatarile din Statele Unite ale Americii au pierdut din profitabilitate datorita fluctuatiilor negative ale pretului pe piata mondiala si a obligativitatii investitiilor in conducte si statii de lichefiere, conform Bloomberg.

Al doilea motiv este unul ecologic: aparitia tot mai clara a unor efecte negative asupra mediului printre care cele mai frecvente s-au dovedit a fi seisme minore cu surpari de teren si poluarea panzei de apa freatica.

Daca motivul economic este conjunctural, cel ecologic este permanent si merita sa-i acordam mai multa atentie. Astfel, la autorii celebrii din acest domeniu, cum sunt Tim Jakson, autorul "Prosperty without Growth", Thompson and Marks, cei care au scris "Estimating worldwide life satisfaction sau Alain Lipietz, autorul "Transition energetique : dernieres chances pout l'Europe", se contureaza clar eliminarea oricarei diferente din punctul de vedere al riscurilor ecologice intre explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Sintetizand aceste concluzii intr-un studiu aparut in februarie 2013 sub egida

"Club de Nice -Energie et Geopolitique" ( reluat si de catre Alternative Economique-Econmomie Actualite) , Antoine de Ravignan se arata ca :

"...explorarea necesita forari multiple la mica distanta unele de altele deoarece captarea pe put este relative mica neputand da o imagine corecta asupra cantitatii existente in zacamant. Deasemenea, pe parcursul explorarii se intregistreaza emantii de metan cu efecte asupra procesului de incalzire global si care reduc considerabil (daca nu anuleaza cu totul - dupa anumite pareri) avantajul pe care gazul il are fata de carbune in termenii emanatiilor de CO2 ".

Poate ca aceste pareri ar trebui sa fie luate in seama cu mai multa atentie si la noi.

Repetam cazul OMV-Petrom ?

Ca intotdeauna, adevarul este undeva la mijloc.

Trebuie spus ca tendinta mondiala este in directia diversificarii surselor de gaz iar Romania ar avea nevoie de o astfel de sursa pentru micsorarea sau chiar eliminarea dependentei de import.

Poate ar trebui, in acest scop, sa ne asumam riscul ecologic in conditiile practicarii unor energice politici de preventie.

Ramane insa o problema, aceea a modului cum ne utilizam resursele. Le vom utiliza tot in pierdere, asa dupa cum s-a procedat la privatizarea Petrom ? Iar nu vom fi in stare sa ne folosim resursele in propriul interes, limitandu-ne doar la o modesta redeventa ?

Din pacate, nu stim nimic despre datele contractuale si nici despre intentiile decidentilor politici. Secretomania este la ordinea zilei iar informarea noastra despre soarta resurselor noastre se rezuma doar la declaratii vagi de talk show televizat.

Iata de ce cred ca problema gazelor de sist nu trebuie limitata doar la riscul ecologic ci si la riscul deposedarii noastre de inca una din bogatiile tarii.

#Mircea Cosea editorial, #gaze sist Romania, #exploatare gaze sist , #Analiza economica