Euro s-a depreciat inainte de intalnirea premierului grec cu FMI si BCE

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 11:29
1110 citiri
Euro s-a depreciat inainte de intalnirea premierului grec cu FMI si BCE
Antonis Samaras, premierul Greciei

Premierul Greciei, Antonis Samaras, se va intalni luni cu reprezentantii FMI si BCE, principalii creditori ai statului grec, afectat de criza.

Moneda europeana s-a depreciat fata de majoritatea valutelor dupa ce Samaras nu a primit acordul partenerilor sai din coalitia de guvernare pentru reducerea cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro, asa cum cereau institutiile care au creditat statul elen, scrie Bloomberg.

"Declinul euro va continua in urmatoarea perioada. Vor fi tari din zona euro care nu vor progresa foarte mult in ceea ce priveste reducerea deficitelor si consolidarea fiscala", a declarat Kengo Suzuki, strateg pe valute la Mizuho Securities, divizie a celei de-a treia banci ca marime din Japonia.

Moneda europeana a pierdut 0,2%, pana la 1,2786 dolari/euro in dimineata zilei de luni, dupa ce in saptamana trecuta s-a apreciat cu 2 procente in urma solutiile anticriza anuntate de Banca Centrala Europeana.

Liderul Stangii Democratice, Fotis Kouvelis, unul dintre cele trei partide aflate la guvernare, s-a opus unor reduceri de cheltuieli suplimentare. In opinia sa, Grecia trebuie protejata de masurile de austeritate.

Cei trei lideri ai partidelor din coalitia de guvernare se vor intalni din nou pe 12 septembrie, cu doua zile inainte de intalnirea ministrilor de finante din zona euro, in care va fi citit raportul troicai privind progresul Greciei.

Curtea Constitutionala a Germaniei va lua miercuri, 12 septembrie, o decizie in privinta constitutionalitatii Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de salvare, in valoare de 500 miliarde de euro, care ofera statelor membre imprumuturi, si care ar putea achizitiona titluri de stat in vederea coborarii costului de finantare al statelor cu probleme.

#intalnire Samaras FMI BCE, #evolutie euro, #curs euro dolar, #criza grecia , #Criza economica