Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut cu 45% după pandemie. Intermedierea bancară, mult sub media UE

Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut cu 45% după pandemie. Intermedierea bancară, mult sub media UE
Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut cu 45% după pandemie
Sistemul bancar din România se finanțează în majoritate de pe piața internă, aportul capitalului străin fiind tot mai mic.
Rata lichidității este foarte scăzută, iar gradul de intermediere bancară de 5 ori mai mic decât media europeană.
Băncile care opereză în țara noastră creditează în schimb Guvernul, expunerea pe titluri de stat crescând semnificativ, în comparație cu perioada pre-pandemie.

Profitabilitate peste media UE

Experiența ultimilor 20 de ani arată că piețele au avut un comportament pro-ciclic în România: în perioadele de avânt economic (2002 – 2008), în țara noastră au intrat importante fluxuri de capitaluri străine, căutând să obțină profituri de pe urma creșterii economiei.

Pe de altă parte, atunci când a apărut criza economică (2008 – 2012), sensul mișcării capitalurilor a fost invers, de părăsire a României, se arată într-o prezentarea a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, intitulată ”Sectorul bancar românesc: Între factor de dezvoltare și sursă de dezechilibru”.

Profitabilitatea a rămas mare în sistemul bancar românesc, din 2015 și până în prezent, peste media europeană, inclusiv în perioada afectată de pandemia de coronavirus.

Astfel, profitul net anual a fost mai mare de 1 miliard de euro începând cu 2017. Cu toate acestea, există o puternică polarizare a profiturilor, în favoarea marilor jucători de pe piață.

Finanțare din surse interne

Expunerea băncilor comerciale din România pe titlurile de stat a crescut de la 22 de miliarde euro în 2019 la 32 miliarde euro în prezent, ceea ce însemană o majorare cu 45%.

Creditul ne-guvernamental în moneda națională este preponderent, vulnerabilitatea legată de împrumuturile în valută reducându-se de la 64% în 2012 la 28% în prezent.


Cea mai mare parte a finanțării băncilor care operează în România vine din surse interne: gospodării și companii care activează în țara noastră.

Statistica înregistrează o creștere cu 155% a surselor interne de finanțare pentru sectorul bancar românesc, de la 38 miliarde euro, la începutul crizei, la o valoare curentă de 97 miliarde euro.

Probleme cu lichiditatea

În același timp, băncile din România au o rată a lichidității foarte scăzută: Raportul credite acordate/depozite atrase este de 68%, în condițiile în care media UE este de 109%.

România are cel mai scăzut grad de intermedie ...citeste mai departe despre "Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut cu 45% după pandemie. Intermedierea bancară, mult sub media UE" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 20 Septembrie 2022, ora 16:30

 Articol citit de 291 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor