Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Prețurile mondiale ale alimentelor au atins anul trecut cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Ce șanse sunt să se stabilizeze în 2022

Prețurile mondiale ale alimentelor au atins anul trecut cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Ce șanse sunt să se stabilizeze în 2022
Preţurile ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei FOTO Pixabay
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a anunțat joi, 6 ianuarie, că indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut cu 28,1% în 2021, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.
Potrivit estimărilor FAO, speranţele revenirii la condiţii de piaţă mai stabile anul acesta sunt modeste.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În 2021, acest indice a crescut până la 125,7 puncte, cel mai ridicat nivel după cel de 131,9 puncte din 2011.

Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.

Joi, FAO şi-a exprimat prudenţa privind posibilitatea atenuării presiunilor preţurilor în 2022.

”Deşi în mod normal preţurile ridicate ar urma să facă loc producţiei majorate, costul ridicat al factorilor de producţie, evoluţia pe plan global a pandemiei şi condiţiile climatice mai nesigure ca niciodată lasă puţin loc pentru optimism în privinţa revenirii la condiţii de piaţă mai stabile, inclusiv în 2022”, a apreciat economistul FAO Abdolreza Abbassian.

Creşterea preţurilor îngrăşămintelor, în urma majorării preţurilor energiei, a sporit costurile pentru fermieri pentru producerea recoltelor, provocând dubii privind randamentele culturilor din 2023.

Indicele lunar al FAO s-a atenuat uşor în decembrie, dar a urcat în precedentele patru luni, reflectând cererea solidă din ultimul an şi recoltele sub aşteptări. Indicele a urcat la 133,7 puncte în decembrie, de la o cifră revizuită de 134,9 puncte în noiembrie.

Cu excepţia produselor lactate, preţurile tuturor categoriilor din indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-au atenuat în decembrie, scăderi semnificative fiind la uleiurile vegetale şi la zahăr, pe fondul temerilor privind evoluţia pandemiei şi declinul recoltelor de grâu din emisfera sudică. Pe ansamblul anului trecut, toate categoriile au înregistrat creşteri semnificative, iar indicele privind preţul uleiurilor vegetale a atins un nivel record, a informat FAO. ...citeste mai departe despre "Prețurile mondiale ale alimentelor au atins anul trecut cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Ce șanse sunt să se stabilizeze în 2022" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 16:57

 Articol citit de 296 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor