GfK: Consumatorii romani, tot mai pesimisti in privinta evolutiei economice

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 13:24
1729 citiri
GfK: Consumatorii romani, tot mai pesimisti in privinta evolutiei economice

Aproape trei sferturi dintre romani (73%) sunt de parare ca situatia economica a tarii este mai rea decat acum un an, releva un studiu GfK privind climatul de consum din Europa si SUA in al treilea trimestru al acestui an.

Indicele asteptarilor consumatorilor romani privind veniturile este de -14,1 puncte, imbunatatindu-se fata de ultimul an. Acest indicator a atins valoarea minima in iunie 2010, cand s-a situat la -72,7 puncte.

Studiul GfK analizeaza situatia economica din Europa in trimestrul al treilea, punand accentul pe contextul incert in care s-au gasit consumatorii, determinat de cresterea ratelor dobanzilor pentru obligatiunile spaniole si italiene, posibilitatea ca Germania sa paraseasca fondul de salvare Mecanismul European de Stabilitate si indreptarea catre recesiune a unor tari.

Consumatorii europeni se asteapta ca puterea economica sa scada si mai mult, in conditiile in care rata somajului din UE a ramas in august la nivelul record de 10,5%, iar in zona euro, acest indicator s-a mentinut la 11,4%.

Rata somajului ramane ridicata, dar stabila in Europa. Romania, sub media UE

Guvernele isi controleaza deficitele prin masuri stricte de austeritate, care au determinat proteste in mai multe tari, precum Spania si Grecia.

Violente in Grecia: Protestele au strans peste 50.000 de persoane

In SUA, cea mai mare problema este reprezentata de somaj, iar Federal Reserve a anuntat un program de stimulare a economiei care presupune cumpararea de creante in valoare de 50 miliarde de dolari, pe o perioada nelimitata.

Fed a anuntat un program agresiv de stimulare a economiei SUA - vezi deciziile luate

Indicele asteptarilor consumatorilor americani in ceea ce priveste economia a crescut cu 33% in cel de-al treilea trimestru al acestui an.

In cazul consumatorilor germani, indicele asteptarilor privind economia a coborat cu trei puncte in iunie, ajungand la o valoare negativa de 17,3 puncte. Desi indicatorul s-a stabilizat in septembrie, nu se asteapta o redresare completa.

In Italia, unde somajul este de 10,6% in prezent, indicele asteptarilor consumatorilor privind economia se situeaza la -33,6 puncte.

In Franta, acest indice era de -40,6 puncte in septembrie.

In Spania, indicele increderii consumatorilor privind economia este de -58,4 puncte, dupa ce in august a atins cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul lui 2009.

#studiu GfK economie Romania, #consumatori Romania GfK, #economie romania, #perceptie economie Romania , #Criza economica