Grecii ar putea trai ce au trait si rusii la prabusirea URSS

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 14:11
3596 citiri
Grecii ar putea trai ce au trait si rusii la prabusirea URSS
Foto: Wikimedia

Un vot de respingere a propunerii creditorilor din partea grecilor ar pune tara intr-o pozitie asemanatoare din punct de vedere economic cu cea care a destramat in 1991 fosta Uniune Sovietica, este de parere istoricul Leonid Bershidsky.

Chiar daca nicio tara nefericita nu seamana cu alta si niciun economist nu este de acord cu altul in privinta situatiei economice a Greciei de acum si a URSS din 1991, rezultatul final al celor doua crize va fi asemanator, opineaza Bershidsky intr-un editorial Bloomberg.

Politici de stanga

Efectele celor doua crize economice plasate la 20 de ani distanta una de cealalta par sa rezide in doctrina politica a fortelor de guvernamant.

In ambele cazuri, guvernarea s-a aflat in mana unor partide de stanga, incapabile sa asigure platile sociale, sa dezvolte locuri de munca si sa mentina accesul la resursele financiare de pe pietele externe.

La fel ca si Grecia, URSS, in anii dinaintea prabusirii - si Rusia, imediat dupa -, nu a avut acces la creditorii de pe piata internationala.

Imaginati-va o tara a carei economie cade rapid si este incapabila sa se imprumute pe pietele internationale. Acesta a fost cazul economiei sovietice in 1990, cand a inregistrat o contractie de 5 procente.

Uniunea Sovietica a incercat sa dea de capat problemei introducand in piata o masa monetara suplimentara pentru mentinerea standardelor de viata. In acelasi timp, guvernul lui Mihail Gorbaciov incerca sa impuna un control al preturilor.

Piata neagra infloritoare

Rezultatul a fost disparitia din magazine a marfurilor. Se acordau, pe baza de cartela, produse de baza precum: sapun, ceai, carnati, cereale, vodka si tutun.

Pentru celelalte aparuse o infloritoare piata neagra si magazine deschise strainilor care vindeau doar in dolari. Cursul oficial era de 1,75 ruble/dolar, dar pe piata neagra dolarul urcase deja peste plafonul de 30 de ruble.

O piata asemanatoare se poate dezvolta acum in Grecia, daca alegatorii opteaza sa spuna "NU" propunerii creditorilor.

Tara nu va avea rezervele necesare de euro pentru a onora platile interne asa ca isi va plati localnicii cu bonuri IOU (bonuri valorice prin care statul isi recunoaste datoria, n.red.), care se vor dovedi lipsite de valoare in curand.

Bunurile de larg consum se vor epuiza din magazine, iar incercarea inevitabila a guvernului Syriza de a controla pretul marfurilor de baza nu va duce decat la inflorirea pietei negre pentru produse de consum si valuta.

Argumentul ca URSS era o economie inchisa in timp ce piata din Grecia este una deschisa pare lipsit de valoare acum, dupa ce s-a impus controlul capitalului.

Persoanele care nu pot retrage mai mult de 60 de euro pe zi si care nu pot plati servicii de internet din alte tari, precum Apple iSpace, cu greu pot argumenta ca traiesc intr-o economie deschisa.

Cand guvernul impune un plafon al retragerilor la un nivel cat sa traiesti de pe o zi pe alta, doar speculantii se bucura de avantaje. Odata ce grecii vor fi platiti in bonuri in loc de euro, vor ajunge exact ca locuitorii URSS in 1991.

Terapie de soc

Daca liderii greci nu ar fi impus controlul capitalului, cetatenii lor ar fi intr-o terapie de soc pe care si rusii au experimentat-o in 1992.

In acel an, guvernul Rusiei a decis sa liberalizeze preturile, o masura liberala care nu a reusit totusi sa stearga toate urmele mentalitatii comuniste.

Tiparirea de bani noi era singura metoda de a finanta sectorul public, iar la acea data nu prea exista altceva in Rusia. Inflatia a ajuns la un procent de 2600% in acel an.

Impactul a fost imens. PIB-ul tarii a scazut cu 19 procente in acel an, iar numarul sinuciderilor a inregistrat o crestere de 17%. Unitatile de productie preferau sa faca barter intre ele pentru ca banii se devalorizau prea repede.

Pensionarii isi primeau pensile la intervale neregulate, dar oricum nu puteau cumpara ceva cu ele, asa ca au fost nevoiti sa cerseasca.

Serviciile medicale erau inca accesibile tuturor, dar prea putini isi permiteau sa cumpere medicamentele prescrise. In acelasi timp criminalitatea inflorea din belsug.

In afara de mita si jaf, singurul mod de a face bani in Rusia ramanea sa lucrezi pentru o companie straina. In cel mai fericit caz iti incasai salariul in dolari.

Salariile se plateau cash si nimeni nu se mai obosea sa isi achite taxele. Proprietarii micilor magazine si afaceri din Grecia, care nu s-au omorat niciodata cu plata impozitelor, inteleg clar acest sistem.

Pe de o parte, grecii vor suferi mai putin decat au facut-o rusii in 1992. Daca turistii vor continua sa vina, si o vor face, in Grecia va intra mai multa valuta decat a intrat in Rusia acelor ani.

Pe de alta parte, guvernul elen de stanga poate evita anumite erori comise de guvernantii rusi de acum 20 de ani, cum ar fi acordarea de imprumutiri imense in moneda noua catre fermieri si industriasi.

Desi, fara expertii FMI care sa supravegheze orice miscarea guvernului, Atena poate ceda si acestei tentatii.

Risc de iesire din UE

Este drept ca programul de asistenta financiara acordat de FMI a impus masuri dure in viata populatiei din Grecia. Infrastructura sociala a fost fragmentata, o multime de greci au parasit tara.

Multi altii au ramas someri sau au pierdut anumite avantaje, precum asigurarile de sanatate.

Premierul Alexis Tsipras le-a spus votantilor ca UE nu va indrazni sa arunce Grecia in afara zonei euro. In martie 1991, Boris Eltin promitea ca URSS nu se va prabusi niciodata.

Un vot negativ va arunca Grecia in afara eurozonei si, imediat dupa aceea, si in afara Uniunii Europene. Vremuri grele se anunta intr-adevar, dar, asa cum au facut-o si ex-sovieticii, grecii pot sa treaca printr-o astfel de incercare.

Oamenii dau dovada de adaptare la conditii dure, iar odata confruntati cu acestea le infrunta intr-un mod in care nu s-ar fi asteptat. Asa cum repeta si Alexis Tsipras, vor avea de partea lor mandria si curajul.

Este posibil ca premierul grec sa isi faca doar campanie, dar pastrarea optimismului nu este o masura gresita. Cei care pica in ghearele disperarii nu au nicio sansa.

Un vot pozitiv este de asteptat sa aduca in fruntea tarii un nou guvern. Este posibil ca viitorul Executiv elen sa se dovedeasca pregatit de a face angajamente mai serioase in schimbul unei stergeri partiale a datoriei.

Viata va fi dura pentru populatia elena, dar, cu sprijin extern, locuitorii Greciei se vor descurca mai bine decat au putut sa o faca rusii in urma cu un sfert de veac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica grecia, #Grexit, #abandon UE Grecia, #criza economica URSS , #Criza economica