Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Analiză Risco: Greul pentru economia României ar putea veni abia în toamnă

Analiză Risco: Greul pentru economia României ar putea veni abia în toamnă
În cazul Germaniei, evoluția februarie-martie-aprilie a fost: 114,1 – 107,2 – 107,1.
Indicatorul Sentimentului Economic calculat de Eurostat pentru economia României nu oglindește încă efectele războiului din Ucraina.
Principalele puteri economice ale Europei au resimțit deja șocul încă din luna martie, iar aprilie a consemnat o nouă înrăutățire a condițiilor economice.

Istoria a arătat că între economiile dezvoltate din Europa și cea a României există un decalaj de câteva luni.

Exemplul crizei financiare

The Economic Sentiment Indicator – ESI este un indicator compozit calculat de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, care combină opiniile și pozițiile afacerilor (din industrie, construcții, comerțul cu amănuntul și servicii) și ale consumatorilor cu privire la starea economiei, în domeniile în care activează și în general.

În timp ce pentru Uniunea Europeană și principalele economii din blocul comunitar – Germania, Franța, Spania, valoarea indicatorului a înregistrat o cădere semnificativă în luna martie 2022, față de februarie 2022, marcând declanșarea războiului din Ucraina și influențele negative ale acestuia asupra economiei europene, tendința ușor crescătoare a evoluției indicatorului în România a rămas neschimbată.

Nu ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru, criza financiară din 2008-2009 arătând că există un decalaj de aprovimativ șase luni între evoluția indicatorului în țările dezvoltate și ce se întâmplă în România.

Trebuie precizat că evoluția indicatorului privind sentimentul economic este strâns relaționată de modul în care evoluează economia, o cădere a valorii ESI fiind un semnal cât se poate de serios că avansul PIB va avea puternic de suferit.

Grad mare de integrare

O lipsă totală de corelație între evoluția economiei românești și ce se întâmplă în economiile care sunt principalii noștri parteneri economici și comerciali este total exclusă, în condițiile gradului ridicat de integrare al economiei autohtone în cea europeană, de peste 70%.

În contextul în care marile economii europene au resimțit un prim șoc al războiului din Ucraina încă din ultima lună a primului trimestru și plecând de la premisa că decalajul de șase luni se va păstra și cu ocazia acestei crize pentru România, se poate presupune că țara noastră va resimți foarte puternic efectele economice negative ale situației geo-politice din Europa abia la începutul toamnei acestui an. ...citeste mai departe despre "Analiză Risco: Greul pentru economia României ar putea veni abia în toamnă" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 05 Mai 2022, ora 14:54

 Articol citit de 738 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor