Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Inflația nu se va diminua în vară! Managerii din economie prevăd noi creșteri de prețuri

Inflația nu se va tempera nici la începutul trimestrului trei, în condițiile în care managerii din economie estimează noi creșteri de prețuri în perioada mai-iulie.
În același timp, volumul producției este anticipat să crească în intervalul de timp amintit în principalele domenii economice.

Inflația la poarta fabricii, creștere accentuată

Managerii întrprinderilor din economia românească anticipează că tendința ascendentă a prețurilor, deja aflate la un nivel foarte mare, în comparație cu anii trecuți, nu se va estompa nici la începutul celui de-al treilea trimestru al anului.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2022, pe care a realizat-o Institutul Național de Statistică pentru perioada mai-iulie a anului în curs, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creștere accentuată a prețurilor producției industriale.

Asta în condițiile în care România a înregistrat în martie o adevărată explozie a prețurilor producției industriale pe piața internă, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană: plus 67,6%, aproape dublu față de media europeană.

De precizat că un avans puternic al prețurilor producției industriale se face resimțit în indicele prețurilor de consum cu un decalaj de câteva luni.

Creșteri de prețuri în construcții

Dar nu doar producția industrială va consemna o majorare semnificativă a costurilor, se preconizează că și preţurile lucrărilor de construcţii vor înregistra o creștere accentuată, potrivit estimărilor managerilor care activează în domeniu.

De asemenea, managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul în perioada mai-iulie.

În plus, potrivit aprecierilor făcute de managerii care activează în zona serviciilor, și preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere.

Volumul producției, în creștere

Concomitent cu creșterea prețurilor, managerii care activează în domeniile menționate prognozează și o creștere a producției în perioada mai-iulie.

Pe domenii, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +31).

Potrivit estimărilor din luna ma ...citeste mai departe despre "Inflația nu se va diminua în vară! Managerii din economie prevăd noi creșteri de prețuri" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Vineri, 27 Mai 2022, ora 15:10

 Articol citit de 896 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor