Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Inflația în creștere: cum poți să te aperi de devalorizarea banilor

Inflația în creștere: cum poți să te aperi de devalorizarea banilor
FOTO: freepik.com
Rata inflatiei in 2022 a ajuns la 14,5% în luna mai, față de 13,76% în aprilie, astfel că nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ne aflăm într-o perioadă economică în declin. Creșterea prețurilor la produse alimentare și carburant, în contextul păstrării nivelului salarial, îndeamnă românii să caute diverse metode de a economisi și de a obține un venit în plus care să-i ajute să-și mențină același stil de viață. Iată câteva metode eficiente care te ajută să eviți devalorizarea banilor.
1. Depozitele și conturile de economii

Datorită nevoii de lichiditate, majoritatea instituțiilor financiare au aplicat o majorare a dobânzilor la depozite și conturi de economii pentru a încuraja persoanele fizice să-și depoziteze economiile pe o anumită perioadă de timp în schimbul dobânzilor. Astfel, dacă ai o anumită sumă de bani pe care nu plănuiești să o cheltuiești în următoarea perioadă, poți să optezi fie pentru depunerea ei într-un depozit la termen, fie pentru un cont de economii.

Este cunoscut faptul că depozitele la termen au o dobândă mai mare față de conturile de economii, aceasta ajungând chiar și la 10% la unele instituții financiare, însă, totodată, pentru a te asigura că beneficiezi de dobândă, trebuie să alegi cu atenție data scadentă, deoarece dacă nu o respecți și retragi banii mai repede, poți să beneficiezi de o dobândă mai mică.
Spre deosebire de depozitele la termen, conturile de economii îți permit în orice moment accesul la bani, iar dobânda se calculează lunar, în funcție de valoarea pe care o ai în cont.

2. Investițiile în acțiuni

Investițiile la bursă sunt văzute ca oportunități de generare a unui venit în plus, deoarece în perioada inflației, majoritatea companiilor își cresc prețurile la produsele finale sau serviciile oferite către clienți. În acest mod, crește și marja de profit, iar cumpărarea unei acțiuni dintr-o astfel de companie poate fi o mișcare inteligentă.

Dacă plănuiești să cumperi acțiuni, orientează-te spre companiile care beneficiază de flexibilitatea creșterii prețurilor, precum cele care vând produse alimentare sau bunuri de larg consum. Atenție, însă, ca orice altă investiție, investiția la bursă presupune anumite riscuri care sunt de obicei direct proporționale cu randamentul investiției: cu cât randamentul este mai mare, cu atât riscul la care se supune un inv ...citeste mai departe despre "Inflația în creștere: cum poți să te aperi de devalorizarea banilor" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 14:01

 Articol citit de 245 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor