Paradoxul inflației în România: statisticile arată că prețurile scad, românii o duc tot mai greu. Când se va schimba situația

Marti, 13 Iunie 2023, ora 22:37
139 citiri
Paradoxul inflației în România: statisticile arată că prețurile scad, românii o duc tot mai greu. Când se va schimba situația
Inflația a scăzut FOTO Pixabay

Rata anuală a inflaţiei scade de la o lună la alta în România, iar oficialii spun că până la toamnă indicele ar putea reveni la o singură cifră.

Cu toate acestea, românii nu par să simtă scăderile de prețuri.

Analistul fiscal Adrian Negrescu a explicat fenomenul într-un interviu pentru Ziare.com.

„Trebuie remarcat, în primul rând, că înghețarea prețurilor la energie și gaze a contribuit în sens pozitiv la temperarea inflației. Situația ar fi fost chiar și mai bună dacă guvernul ar fi renunțat la plafoanele de preț, în condițiile în care la nivel internațional prețurile gazelor și energiei au scăzut semnificativ, la nivelul dinaintea războiului din Ucraina.

Renunțarea la plafoane ar duce prețurile energiei și mai jos, iar asta se va traduce într-un efect pozitiv în privința inflației.

Dincolo de asta, există, într-adevăra, mulți producători, comercianți care recurg la scumpiri mai ales pentru a compensa scăderea vânzărilor. Oamenii nu prea mai au bani, iar comercianții, mai ales cei din zona alimentară, caută, prin scumpiri mici dar dese, să își crească veniturile afectate de inflație”, a declarat Adrian Negrescu.

Expertul atrage atenția că nu trebuie să „ne îmbătăm cu apă rece”.

„Rata inflației a coborât în mai la 10 la sută însa nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Va mai trece multă vreme până să vedem deflație, adică ieftiniri mai ales la alimentele de baza care continuă să se scumpească, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 18%.

Inflația va continua să se tempereze la vară, însă asta nu înseamnă ca prețurile vor fi înghețate. Dimpotrivă, vom vedea în continuare scumpiri însa ceva mai mici, iar puterea noastră de cumpărare va continua să scadă.

În condițiile în care salariile nu cresc în același ritm cu scumpirile, viața majorității românilor continuă să fie tot mai scumpă, iar asigurarea unui trai decent să fie o misiune aproape imposibilă pentru mai mult de 3 milioane de romani”, a spus Negrescu.

Expertul spune că la iarnă este posibil ca inflația să crească din nou.

„Nu este exclus ca trendul asta de scădere a inflației sa fie inversat la iarnă, daca nu vom lua masuri pentru a evita creșterile de preturi la energie și gaze. Văd că și OPEC forțează scumpirea petrolului așa ca prognozele legate de inflație sunt relative.

Pe de altă parte, ca să vedem partea plină a pah ...citeste mai departe despre "Paradoxul inflației în România: statisticile arată că prețurile scad, românii o duc tot mai greu. Când se va schimba situația" pe Ziare.com

#inflatie, #scumpiri, #preturi , #Stiri Macroeconomie