Peste 38.000 de joburi neocupate in primele 3 luni din acest an

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 09:49
631 citiri
Peste 38.000 de joburi neocupate in primele 3 luni din acest an
Sectorul bugetar a insumat putin sub o treime din numarul total al locurilor de munca vacante FOTO Pixabay.com

Numarul locurilor de munca vacante a fost, in trimestrul I al acestui an, 38.400, in crestere cu 2.800 fata de trimestrul anterior, iar rata locurilor de munca vacante a fost 0,79%, in crestere cu 0,06 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS). Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2020, rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,05 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 3.400.

"In trimestrul I 2021, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2%), activitati de spectacole, culturale si recreative (1,60%), respectiv sanatate si asistenta sociala (1,55%). In industria prelucratoare s-a concentrat peste o cincime din numarul total al locurilor de munca vacante (8.300 locuri vacante), cu o valoare a ratei de 0,76%. Sectorul bugetar a insumat putin sub o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 5.600 locuri vacante s-au regasit in sanatate si asistenta sociala, 5.500 locuri vacante in administratia publica, iar 1.000 locuri vacante in invatamant", a anuntat INS.

La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in industria extractiva si alte activitati de servicii (0,09% pentru fiecare in parte), respectiv in hoteluri si restaurante (0,19%).

Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in industria extractiva si alte activitati de servicii (0,04 mii locuri vacante pentru fiecare in parte), respectiv in tranzactii imobiliare (0,05 mii locuri vacante).

In trimestrul I al anului, prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai relevante cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,57 puncte procentuale), respectiv in activitati de spectacole, culturale si recreative (+0,44 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cresteri importante in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,9 mii locuri vacante), industria prelucratoare (+0,8 mii locuri vacante), constructii (+0,6 mii locuri vacante), respectiv in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,5 mii locuri vacante).

Cele mai semnificative scaderi ale rateilocurilor de munca vacante s-au observat in alte activitati de servicii (-1,86 puncte procentuale), urmate de industria extr ...citeste mai departe despre "Peste 38.000 de joburi neocupate in primele 3 luni din acest an" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#locuri de munca vacante, #economie Romania, #joburi , #Stiri Macroeconomie